TRGOVCI U UNIFORMI

Policajac i službenica pritvoreni zbog 'prodaje' MUP-ovih podataka

21.10.2016 u 15:44

Bionic
Reading

Policajac i državna službenica zaposlena u zagrebačkoj policiji uhićeni su i pritvoreni zbog sumnje da su omogućili pribavljanje i korištenje podataka iz MUP-ovog informacijskog sustava osobama koje tim podacima nisu smjele raspolagati.

Zbog zlouporabe položaja i ovlasti te primanja i davanja mita policija je istražila više osoba, među kojima su i prvoosumnjičena 48-godišnja državna službenica u Policijskoj upravi zagrebačkoj te drugoosumnjičeni 39-godišnji policijski službenik Ravnateljstva policije.

Kriminalističkim istraživanjem je otkriveno da su od 15. lipnja do 20. listopada dvoje glavnih osumnjičenika iskoristili pristup podacima iz zbirki Informacijskog sustava MUP-a te korištenje tih zaštićenih podataka omogućili osobama izvan policijskog sustava.

Na traženje 12 'klijenata' prvo dvoje osumnjičenika su "obavljali provjere i pribavili podatke koje su potom prenosili osobama koje su ih to tražile, a koji su te podatke koristili za svoje potrebe. Prvoosumnjičena je s ciljem stjecanja koristi neposredno ili posredno na traženje više drugih osumnjičenih osoba, žurno i mimo službene procedure obavljala poslove iz djelokruga rada prometnih isprava za što je zauzvrat od 12 osumnjičenih primala novčanu nagradu ili različite poklone", izvijestila je policija na svojoj internetskoj stranici.

Nakon kriminalističkog istraživanja osumnjičeni su kazneno prijavljeni Uskoku i predani pritvorskom nadzorniku.