'ŽELE BRZO SUĐENJE'

Mamić odustao od žalbe na Uskokovu optužnicu

17.10.2016 u 14:24

Bionic
Reading

Bivši čelnik Dinama Zdravko Mamić, njegov brat Zoran Mamić i Damir Vrbanović povukli su žalbu na Uskokovu optužnicu jer žele što brže suđenje, potvrdila je Mamićeva odvjetnica Jadranka Sloković

'Smatraju da postupak odlučivanja o žalbi predugo traje i žele brzo suđenje, potvrdila je Hini Sloković nakon što je Mamić u ponedjeljak na svom profilu na Facebooku objavio da povlače 'utemeljenu žalbu na Uskokovu optužnicu'.

'Dosta mi je. Prvo hapse, pa onda istražuju. Dok sam ja obvezan sam čuvati tajnost postupka, institucije Države distribuiraju medijima dijelove informacija o predmetima kako bi me učinile krivim prije suđenja. Toliko o presumpciji nevinosti', objavio je Mamić.

Najavivši povlačenje žalbe, napisao je kako poštuju sud kao jedino mjesto gdje se dokazuje neovisnost i očekuju brzo suđenje. 'Veselimo se da će javnost doznati punu istinu. Pravo na suđenje u razumnom roku jamči nam i Europska konvencija za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda', napisao je Mamić.

Istraga u Zagrebu, suđenje u Osijeku

Uskok je, nakon niza istraga, u travnju podigao prvu optužnicu protiv Mamića, kojega u ovom slučaju tereti da je s bratom Zoranom Mamićem, bivšim direktorom Dinama Vrbanovićem te poreznikom Milanom Pernarom Dinamo oštetio za nešto manje od 116 milijuna kuna, a proračun za barem 12,2 milijuna kuna neobračunatog i neplaćenog poreza i prireza.

Prvu optužnicu protiv Mamića Uskok je podigao pred Županijskim sudom u Osijeku umjesto u Zagrebu gdje se vodila istraga.

U javnosti se često nagađalo o Mamićevoj povezanosti s nekim zagrebačkim sucima, posebno nakon što mu je omogućeno da uz jamčevinu i mjere opreza istražni zatvor zamijeni obranom sa slobode. I predsjednik Vrhovnog suda zaključio je nakon Uskokova zahtjeva da se Mamiću ne sudi u Zagrebu kako iz 'javno dostupnih podataka' proizlazi da zagrebački suci Jasna Smiljanić, Ivan Turudić i Ivica Veselić poznaju braću Mamić i Vrbanovića.

Protiv Zdravka Mamića naknadno su pokrenute i nove istrage zbog izvlačenja novca iz Dinama koji je sa svojim suokrivljenicima navodno oštetio za ukupno više od 270 milijuna kuna.

Uz porezni Uskok Mamići zainteresirali i Švicarce

Nakon što je Uskok u veljači treći put proširio istragu zbog izvlačenja novca iz Dinama Mamić je podnio ostavku na dužnost u tom klubu.

I ta je istraga pokrenuta na temelju nalaza poreznog Uskoka, a kao i u prethodnima tužiteljstvo sumnja da su se Mamić i ostali organizirali u zločinačko udruženje kako bi preko tvrtaka u inozemstvu izvukli novac od transfera Dinamovih igrača.

Uz bivšeg izvršnog predsjednika Dinama i trećom su Uskokovom istragom, kao i drugom po redu, bili obuhvaćeni njegov brat Zoran, sin Mario, bivši glavni direktor i član uprave Dinama Damir Vrbanović i poduzetnici Igor Krota i Sandro Stipančić. Jedini novi osumnjičenik koji se nije spominjao u ranijim istragama je menadžer Nikki Vuksan

Švicarski mediji prošloga su tjedna objavili da je istraga o sumnjivim transakcijama švicarske tvrtke Marija Mamića privedena kraju, a prenijeli su i izjavu više državne odvjetnice koja je kazala da je riječ o 'gospodarskom kriminalu grublje vrste'.