RAPSKI SLUČAJ

Nakon 36 godina utvrđen identitet nepoznatog pacijenta

30.09.2016 u 20:15

Bionic
Reading

Policija je nakon gotovo četiri desetljeća utvrdila identitet nepoznatog pacijenta Psihijatrijske bolnice Rab nazvanog Perica Matas koji se još od kolovoza 1980. vodio kao nestala osoba

Prikupljenim podacima policija je došla do saznanja da bi dvije žene u dobi od 61 i 58 godina te 56–godišnji muškarac mogli biti u rodbinskom odnosu s nepoznatim pacijentom koji već godinama živi u rapskoj Psihijatrijskoj bolnici.

Slijedom izjava njih troje, njihov brat Said Kešić, rođen 1965., nestao je u kolovozu 1980. na području Bosne i Hercegovine te se od tada vodi kao nestala osoba.

Daljnje provjere provest će se u suradnji s policijom u Bosni i Hercegovini, izvijestilo je u petak Ministarstvo unutarnjih poslova.

Iako je policija i ranije tražila nestalu osobu i utvrđivala identiteta nepoznatog muškarca do korisnih informacija došla je tek nakon medijskih objava i istupanja člana obitelji u medije.

Muškarac bez identiteta kojeg su mediji nazvali Kišni čovjek, po pisanju 24 sata, još je 9. rujna 1980. iz splitske bolnice doveden u rapsku bolnicu nakon što je pronađen bez dokumenata kako luta na području Drniša. U psihijatrijsku bolnicu smješten je jer je s njim zbog njegova duševnog stanja bilo teško uspostaviti kontakt.

U bolnicu je zaprimljen kao nepoznata osoba, a u dokumentima mu je kasnije uneseno ime Perica Matas. Mediji su upozoravali da je još prije dvadeset godina tadašnje Ministarstvo rada i socijalne skrbi upućivalo na nadležnost drniškog Centra za socijalnu skrb da regulira njegov status, ali da je taj centar odbijao to provesti pravdajući se uništenom dokumentacijom i nepostojanjem identiteta.