NA SPLITSKOM SUDU

Svjedok teretio Đukića za miniranje Peruče

26.09.2016 u 16:26

Bionic
Reading

Jedan od trojice bivših djelatnika Sigurnosno-informativne službe (SIS), u ponedjeljak je na splitskom Županijskom sudu, za rušenje brane Peruča izravno teretio umirovljenog srpskog generala Borislava Đukića kojemu se zbog rušenja Peruče sudi i za ratni zločin protiv civilnog stanovništva

Prvi je svjedočio ratni kooperativac za prisluškivanje K. V. koji je napravio i transkripte 'ulovljenih' razgovora. Ministarstvo obrane je za njegovo svjedočenje s tih dokumenata skinulo oznaku tajnosti, ali on nije želio da mu se u medijima otkriva identitet. Svjedok je ispričao kako je prisluškivao srpske paravojne snage i JNA i čuo generala Ratka Mladića koji je govorio o miniranju brane Peruča, ali i o granatiranju Zagreba.

Njegov kolega i nekadašnji načelnik sinjskog SIS-a I. R. iz operativnih je obrada doznao da je naređenje za miniranje brane Peruča osobno izdao optuženi Borislav Đukić, dok je ta ideja potakla od lokalnih ekstremista. 'Optuženi Borislav Đukić je u to vrijeme imao dosta funkcija među ostalim je bio i glavni bezbjednjak 9. kninskog korpusa JNA, savjetnik u MUP-u Republike Srpske Krajine (RSK) , komandant 221. motorizirane brigade kninskog korpusa JNA te načelnik štaba vojske Republike Srpske. Po našim saznanjima Borislav Đukić je sudjelovao u planovima za miniranje. Davao je zapovijed Milanu Korici i jednom inženjercu', kazao je svjedok. Dodao je i da je eksploziv bio smješten u pogonu 'Dalmatinke' u Vrlici te da je Đukić za miniranje doveo eksperta iz Beograda

Treći svjedok, B. V. koji je 1991. i 1992. također obavljao poslove u SIS-u, prisjetio se da su preko motorole bili upozoreni kako tijekom pregovora sa srpskom stranom, koju je predvodio Mladić, dolazi tenk i osobno vozilo u kojem su bili srpski novinar i snimatelj. Oboje su bili naoružani, a novinar je na glavi imao 'šajkaču'.

'U dva je navrata 1992. godine engleski časnik UNPROFOR- a Mark Nicholas Gray na brani Peruča samoinicijativno otvorio sigurnosni ispust brane te time omogućio da većina prekomjerno akumulirane vodene mase oteče pomoćnim ispustom. Zahvaljujući tome voda se u jezeru snizila za četiri metra, a radi se o količini vode koja bi uzrokovala potpuno uništenje brane da se nalazila u jezeru za vrijeme detoniranja eksploziva. Gray je uglavnom u to vrijeme razgovarao s direktorom Peruče Joškom Macanom', kazao je svjedok.

Na pitanje optuženog Đukića zna li tko bi minirao branu i po čijoj zapovjedi svjedok je odgovorio da se sve radilo po naređenju Ratka Mladića, Borislava Đukića i Mile Babića koji je u to vrijeme bio predsjednik općine Vrlika. 'Sve su nam to prenijeli njihovi ljudi koji su bili ili zarobljeni ili su sami prešli na hrvatsku stranu. I ja sam u to vrijeme čuo da je iz Beograda došao čovjek koji je minirao branu', kazao je na kraju treći svjedok.

Tužiteljstvo Đukića tereti da je kao zapovjednik 221. motorizirane brigade 9. kninskog korpusa nakon naredbe zapovjednika korpusa i Srpske vojske krajine generala Ratka Mladića i Mile Novakovića zajedno s majorom Milanom Koricom, zapovjednikom pogranične milicije SAO Krajine, izdao zapovijed o rušenju brane s 30 tona eksploziva. Eksplozija je prouzročila izravnu štetu od 90 milijuna kuna, a na sanaciju je potrošeno dodatnih deset milijuna tadašnjih njemačkih maraka. Na optuženičkoj klupi u Splitu našao se samo Đukić jer je Mladić u Haagu, Korica je nedostupan, a Novaković je preminuo prošle godine te je taj dio spisa izdvojen.

Suđenje se nastavlja 14. i 15. studenoga.