ZBOG TEŠKE BOLESTI

Sud Sanadera neće vidjeti možda i do prosinca

13.09.2016 u 15:22

Bionic
Reading

S obzirom na to da se zbog teške bolesti priprema za operaciju, Ivo Sanader neće moći sudjelovati na ročištima možda sve do prosinca što će stvoriti određene probleme i njegovoj obrani, a osim odgode suđenja za aferu Fimi medija, na neodređeno vrijeme vjerojatno će biti odgođen i nastavak suđenja za aferu Planinska

Ponovljeno suđenje u slučaju Fimi media, u kojem su Sanader i bivša mu stranka HDZ optuženi za izvlačenje više od 70 milijuna kuna iz državnih institucija i tvrtki jučer je odgođeno nakon što su njegovi odvjetnici izvijestili zagrebački Županijski sud da bivši šef HDZ-a i bivši premijer u listopadu mora ići na operaciju 'zbog teške bolesti'. Na sudu ga ni jučer nije bilo, a trenutno obavlja pretrage.

Podsjetimo, ponovljeno suđenje u najvećoj korupcijskoj aferihrvatske politike prvi je put prekinuto u srpnju, a 18. listopada odvjetnici bi trebali dostaviti novu Sanaderovu medicinsku dokumentaciju. No, što će biti nakon toga, teško je reći, ali za nastavak suđenja vjerojatnijim se od listopada čini kraj godine, pogotovo ako je suditi prema riječima odvjetnice iz Sanaderova braniteljskog tima Jadranke Sloković koja je za tportal kazala: 'Operacija će biti u listopadu, a potom slijede liječenje i oporavak. Ne znamo koliko će to trajati i hoće li biti gotovo do studenog ili prosinca. Naravno da će nam to otežati i obranu jer on neće moći sudjelovati na ročištima i pripremati obranu'.

Suđenje je u lipnju krenulo je iz početka pred izmijenjenim vijećem zagrebačkog Županijskog suda nakon što je Vrhovni sud prošle godine srušio nepravomoćnu presudu kojom je Sanader bio osuđen na devet godina zatvora i povrat nezakonito stečenih 15,27 milijuna kuna, a HDZ kažnjen s pet milijuna kuna i oduzimanjem nezakonite koristi od 24,2 milijuna kuna.

Odlučujući o žalbama Vrhovni sud zaključio je da Sanader, među ostalim, nije mogao ispitati sve svjedoke koje je planirao kao ni suokrivljenike koji su priznali krivnju, a koji nakon iznošenja obrane u kojoj su ga ozbiljno teretili, nisu željeli odgovarati na njegova ni pitanja njegovih odvjetnika

S obzirom na situaciju sa Sanaderovim zdravljem, u pitanje dolazi i nastavak suđenja za aferu Planinska koje je i dosada iz tog razloga najčešće bilo 'žrtvom odgode'. U zastoju je i ponovljeno suđenje za afere Hypo i Ina – Mol, doduše, zbog spajanja spisa u slučaju Zsolta Hernadija što je pravna procedura koja traje, a ne zbog Sanaderova zdravlja . No upravo je ono, ali u slučaju njegovih suoptuženika u postupku za aferu HEP – DIOKI, razlog zbog kojeg je i to suđenje u zastoju.