OTKAZALE KOČNICE?

Teretni vlak u središtu Rijeke izletio iz tračnica

21.11.2009 u 12:37

Bionic
Reading

Stravičan prizor smrskanog vlaka dočekao je jutros Riječane u njihovom gradu. Masa ljudi slijevala se oko trgovačkog središta Tower centra kako bi vidjela nesvakidašnji prizor i snimila ga za uspomenu

Teretni vlak od 16 vagona u 3 sata ujutro iskočio je iz tračnica i doslovno se smrskao. Sreća u nesreći je da se ne radi o putničkom vlaku jer bi posljedice bile stravične. Lakše je ozlijeđen samo strojovođa vlaka, ali materijalna šteta je ogromna. U gusto naseljenom kvartu prasak usred noći probudio je građane koji su u strahu provirivši kroz prozore imali što vidjeti.

Na mjesto nesreće odmah ujutro stigli su predsjednik Uprave HŽ Holdinga Zoran Popovac, predsjednik Uprave HŽ Carga Zlatko Rogožar i direktor Luke Rijeka Denis Vukorepa

Nitko od njih ne želi prejudicirati uzroke ove nesreće, iako strojovođa vlakaNenad Juričić govori da su zakazale kočnice. U slučaj su uključeni stručnjaci krim policije, Državnog odvjetništva i povjerenstva HŽ-a. Svi rade na rješavanju nesreće, obilaze, mjere, bilježe, a znatiželjnici se zaustavljaju na omeđenoj policijskoj traci koja se proteže uokolo smrskanog vlaka. Mnogi su parkirani automobili oštećeni od kamenja koje se razletjelo od siline udarca pa se vlasnici pitaju tko će to platiti.

'Materijalna šteta je strašna. Najvažnije u ovom momentu je da se što prije završi s istragom i da se uspostavi promet prema Rijeci jer od toga živimo. Nadamo se da će se već krajem sutrašnjeg dana osloboditi jedan kolosijek i da će se promet normalizirati. To bi bilo idealno s obzirom da iz Zagreba i Karlovca prema Moravicama nailazi 300 vagona. Ali na pruzi se ne može ništa raditi dok ne završi policijska istraga', izjavio je Rogožar nakon što je obišao smrskani vlak.

Vlak se kretao iz Moravica prema Rijeci, a iskočio je iz tračnica na ravnom dijelu neposredno prije dolaska na željezničku postaju Pećine, gdje se trebao usmjeriti prema Brajdici. Neki su kontejneri bili prazni, a neki ispunjeni koštanim brašnom.

Popovac napominje kako je najvažnije da se sve to što prije očisti i da se teret koji dolazi prema riječkoj luci počne nesmetano kretati.