OPASNOST OD OMETANJA ISTRAGE

Podravkašima još 60 dana istražnog zatvora

20.11.2009 u 14:17

Bionic
Reading

Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda odbio je danas pustiti na slobodu šestoricu osumnjičenih u slučaju Podravka, odredivši im još dva mjeseca istražnog zatvora zbog opasnosti od ometanja istrage utjecajem na svjedoke te ponavljanja kaznenog djela

Osumnjičeni, koji su već mjesec dana iza rešetaka, na odluku suca istrage Krešimira Devčića imaju pravo žalbe o kojoj odlučuje izvanraspravno vijeće Županijskog suda.

Sudac je odluku donio nakon što je prijepodne na ročištu saslušao argumente USKOK-a za zadržavanje osumnjičenih u istražnom zatvoru i branitelje osumnjičenih koji tvrde da za to nema potrebe i da nema opasnosti.

Branitelj prije dva dana opozvanog predsjednika Uprave Podravke Zdravka Šestaka, odvjetnik Mate Matić odmah je najavio žalbu na odluku o dvomjesečnom istražnom zatvoru.

Ocijenio je kako je cijeli proces počeo iz političkih razloga, a argument za to nalazi u činjenici da su uhićena trojica članova Uprave koji pripadaju jednoj političkoj stranci, dok su druga dvojica iz druge političke opcije ostali na slobode.

"To nije dobro za hrvatsko pravosuđe i uzalud se trudi Hrvatska svijetu pokazati da smo pravna država jer to s tim nema veze", rekao je Matić, dodavši da su branitelji sudu nudili jamčevinu i mjere kućnog pritvora te neke druge prijedloge, no sudac ništa nije uvažio.

Ponovio je tvrdnju da nakon smijene osumnjičenih članova Uprave više ne postoji opasnost od ponavljanja kaznenog djela, kao što je zaključio sudac Devčić.

Branitelj osumnjičenog bivšeg člana Uprave Josipa Pavlovića, odvjetnik Rajko Mlinarić također je najavio žalbu i ustvrdio da je u slučaju Podravka politika odigrala svoje.

Uz Šestaka i Pavlovića, USKOK vodi istragu i protiv bivšeg predsjednika Uprave i Nadzornog odbora Podravke Darka Marinca, bivšeg člana Uprave Saše Romce, suvlasnika varaždinske Fima Grupe Milana Horvata i direktora splitske tvrtke SMS Srđana Mladinića.

Njih se sumnjiči da su malverzacijama s dionicama koprivničke tvrtke Podravku oštetili za oko 250 milijuna kuna.