AUTORSKA PRAVA

U 'Pržioni' oduzeto 26.000 CD-ova

19.11.2009 u 11:23

Bionic
Reading

Policija i USKOK provode akciju kodnog imena 'Pržiona'. Tijekom provođenja nadzora došlo se do saznanja da se više osoba na području Grada Zagreba bavi izradom i prodajom CD-R i DVD-R medija s nasnimljenom glazbom u MP3 formatu, nelegalnim videogramima kinoprodukcije te nelegalnim zabavnim igricama za PC, PSX, PS2 i druge igraće konzole

Policija je priopćila da su temeljem naloga istražnog suca Županijskog suda u Zagrebu policijski službenici PU zagrebačke proveli pretragu više stanova i drugih prostorija na području Grada Zagreba. Tom su prilikom privremeno oduzeli oko 26.000 CD i DVD medija te više od 30 računala i drugih medija za pohranu podataka (memorijski stickovi, hard diskovi).

Oduzeli su i nekoliko snimača, skenera i ostale opreme zbog sumnje da su predmeti služili za izvršenje kaznenih djela nedozvoljene uporabe autorskog djela ili izvedbe umjetnika izvođača (opisano u čl. 230 Kaznenog zakona) i povrede prava proizvoditelja zvučne i slikovne snimke i prava u svezi s radiodifuzijskim emisijama (opisano u čl. 231 Kaznenog zakona).

Privremenim oduzimanjem navedenih predmeta završena je prva faza operativne akcije 'Pržiona' te slijedi pretraga oduzetih predmeta (računala, CD i DVD medija, memorijskih stickova itd.) kako bi se provjerila legalnost sadržaja koji se nalaze na njima te utvrdilo postojanje tih ili nekih drugih kaznenih djela.