'BANSKI DVORI'

Od oznaka za minsko polje napravio ogradu

19.11.2009 u 09:05

Bionic
Reading

Opasnost od minski sumnjivih područja daleko je još od toga da postane prošlost, a odnedavno joj se pridružila nova otežavajuća okolnost – krađa i uništavanje upozoravajućih oznaka za minirana područja

OTOČAC - U najmanju ruku neobičan hobi u okolici Otočca uzeo je maha naročito posljednjih mjeseci te su tijekom proljetošnjeg izvida pirotehničari Hrvatskog centra za razminiranje utvrdili nestanak čak 121 table, najviše uz cestu Glavace-Dabar, piše Novi list.

Misteriozno nestalim oznakama rijetko se kada uđe u trag, no jedan takav slučaj zabilježen je u selu Glavace kraj Otočca, gdje su pirotehničari pregledavajući teren uočili na jednom imanju dvorišnu ogradu sastavljenu upravo od stupova na kojima stoje table upozorenja.

Vandali ili psihopati

Najčešćim razlogom učestale krađe znakovaopasnosti od mina smatra se upravo korištenje aluminijskih tabli istupova u domaćinstvu, a tu je i namjerno uklanjanje kako bise 'zabašurila' opasnost tako da lovci i drvosječe 'neometano' prolaze timdijelovima šume. Javnost je pak zgrozio nedavni slučaj upravo uGlavacima, gdje je nepoznati počinitelj iščupao ili odlomio 36 oznaka uzcestu Glavace-Dabar da bi ih potom odbacio na vidno, ali nedostupnomjesto – malo dalje u minsko polje.

Prepoznali su ih po karakterističnim navojima na vrhu stupova, pa je slučaj odmah prijavljen policiji, da bi ovih dana bilo završeno kriminalističko istraživanje PU ličko-senjske nad 72-godišnjakom Đokom Vrzićem iz Otočca zbog osnovane sumnje da je tijekom travnja i svibnja u više navrata na području Glavaca neovlašteno ulazio u označeno minsko područje.

Kako se navodi u policijskom priopćenju, ukupno je otuđio 14 metalnih oznaka s natpisom 'Oprez mine'. Metalne stupove visine oko 110 centimetara odvojio je od ispisanih tabli i ugradio u betonsku pasicu kao nosače za ogradu oko obiteljskog imanja. Table s natpisom nisu pronađene. Zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo uništenja ili oštećenja znakova za opasnost, protiv vlasnika imanja je podnesena kaznena prijava nadležnom državnom odvjetniku.

To je i prvi slučaj na području Otočca u kojem ne samo da su oznake pronađene, nego je i procesuirana osoba koju se dovelo u vezu s nestalim znakovima. Počinitelju takvoga kaznenog djela slijedi novčana kazna koja se kreće od 2 do 10 tisuća kuna.

Novinari su Vrzića potražili u Glavacima, ali tamo su ih dočekala zaključana vrata i broj telefona obješen na ulaznu ogradu. U telefonskom razgovoru doznali su da je stupove našao – na njivi.

'To su ostaci stupova koji ostanu iza pirotehničara. Ima ih još po polju, ali sad ih više neću kupiti jer ispada da kradem. Nisam ništa ukrao, stupove sam našao, jer nemam novca da ogradim ove svoje 'banske dvore', to što je danas ostalo od mog u ratu porušenog imanja. Uzeo sam ih i ogradio koliko se dalo. Financijski nisam sposoban kupovati ogradu i ništa nemam', mirno je objasnio Vrzić.