'POTRAŽIT ĆU TE DOMA'

Cvik prijetio novinarki 'Slobodne Dalmacije'

18.11.2009 u 19:02

Bionic
Reading

Novinarka 'Slobodne Dalmacije' Katarina Marić-Banje predvečer je pozvana na informativni razgovor u splitsku Drugu policijsku postaju zbog tvrdnje da joj je na početku današnjeg suđenja Jakši Cvitanoviću Cviku pri ulasku u sudnicu Cvik zaprijetio riječima da će je 'potražiti doma da vidi kako je'.

Glasnogovornica splitsko-dalmatinske Policijske uprave Marina Kraljević-Gudelj rekla je kako policija neće tolerirati ponašanje Jakše Cvitanovića. Kako je rekla, čim je doznao za prijetnju u splitskoj Palači pravde, zapovjednik postaje 'stupio je u vezu s novinarkom' kako bi dobio potrebne informacije iz kojih će se sastaviti kaznena prijava za prijetnju. 'Sve ćemo proslijediti nadležnom državnom odvjetništvu', rekla je Marina Kraljević-Gudelj.

Novinarka Katarina Marić-Banje rekla je prije dolaska u policiju kako samo želi ispričati ono što se jutros dogodilo na sudu. Ona je danas na Županijskome sudu pratila suđenju Cviku i petnaestorici optuženih za raspačavanje droge, a pri ulasku sudnicu, pošto ju je vidio da razgovara s USKOK-ovom tužiteljicom, Cvik joj je, po njezinim riječima, rekao: 'A zato ti tako lipo pišeš o meni, je li Kate? Potražit ću te doma da vidim kako si.' Pritom je naveo i njezinu adresu.

Kako je rekla novinarka, pravosudni policajci koji su vodili Cvitanovića nisu reagirali pa je od Cvika zatražila da ponovi izrečenu prijetnju, što je on i učinio. S obzirom na udaljenost sudačke katedre, sudac Zoran Matulović nije čuo što je Cvik rekao. Nakon rasprave Jakša Cvitanović pristupio je sucu Matuloviću i rekao mu da je novinarku 'samo želio pozdraviti' te kako ne želi da to bude krivo protumačeno.

O verbalnom obraćanju optuženog Cvitanovića novinarki 'Slobodne Dalmacije' službenu je zabilješku sastavio i pravosudni policajac koji je čuvao Cvika, a u njoj je naveo da se Cvik obratio novinarki, doznaje se na sudu.

Zbor sudskih izvjestitelja Hrvatskoga novinarskog društva u popodnevnom priopćenju navodi da je ipak - iako se naknadno pred predsjednikom sudskog vijeća pravdao kako se samo šalio i nije mislio ništa ozbiljno - riječ o Cvitanovićevoj eksplicitnoj prijetnji sudskoj izvjestiteljici. Zbor upozorava da su sudski izvjestitelji svakodnevno izloženi najrazličitijim prijetnjama i uvredama koje stižu od optuženika i drugih sudionika postupaka bilo u sudnici bilo u sudskim hodnicima te da bi ih ponajprije trebali zaštititi 'pravosudni policajci' i suci kojima je dužnost upozoriti sudionike suđenja na pristojno i mirno ponašanje u sudnici.

Zbor također ističe da bi i ministar pravosuđa Ivan Šimonović pripadnike 'pravosudne policije' trebao upozoriti 'na potrebu još boljeg nadzora nad okrivljenicima i sprječavanje mogućnosti njihova kontakta s novinarima kako bi se ubuduće izbjegle neugodne i potencijalno opasne situacije'.