POLICIJA VRŠI OČEVID

Vlasnik trgovina Boso napadnut drvenim kolcem

  • +7

Napadnut je Bosiljko Stanić vlasnik tvrtke Boso

Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos / Cropix

Bionic
Reading

Vlasnik tvrtke Boso Bosiljko Stanić napadnut je jutros drvenim kolcem ispred sjedišta svoje tvrtke u Vinkovcima, priopćila je tvrtka Boso koja je za napad, pozivajući se na očevice, optužila Ivicu Dujmića, inače brata supruga Ivanke Dujmić koja je progovorila o mobingu koji Stanić vrši nad svojim radnicama i radnicima nakon čega joj je nekoliko dana kasnije uručen otkaz. Željko Dujmić, muž Ivanke Dujmić i čovjek čijeg je brata Stanić optužio za napad, Jutarnjem listu je kazao da je šokiran te da se i on i njegova obitelj u potpunosti ograđuju od onoga što je njegov brat učinio, a na što ga ničime nije potaknuo

'Kretao sam na službeni put kada je osoba starijim automobilom preko bankine krenula na mene. Krenuo me udariti drvenim kolcem, ali sam se nekako obranio. Radi se o bratu supruga Ivanke Dujmić, koja je kod nas donedavno radila', ustvrdio je Stanić u izjavi novinarima, kako je javio Večernji list, nakon napada kazavši i da je zatražio te dobio zaštitu od policije zbog, kako tvrdi, prijetnji smrću koje je dobio zadnjih dana.

O događaju je obaviještena policija koja trenutno radi očevid, a napadač je prije dolaska policije pobjegao s mjesta, navela je u svojem priopćenju Stanićeva tvrtka ustvrdivši da je 'napad uslijedio nakon mnogobrojnih prijetnji koje Stanić i njegova obitelj primaju već tjednima vezano uz lažne optužbe iznesene u javnosti kojima se ugrožava i radna mjesta 1.200 radnika'.

'Protiv toga sam se odlučio boriti zakonskim putem, nisam htio istupati i obračunavati se preko medija. Sad više nemam izbora, moj život i životi moje obitelji su u opasnosti. Na medije apeliram da provjere glasine koje dopiru do njih i da ne sudjeluju u hajci koju pojedinci vode protiv mene i moje tvrtke', izjavio je Stanić i najavio da će u narednim danima iznijeti sve informacije vezane uz, kako tvrdi, lažne optužbe na račun njegove tvrtke, a također će protiv osoba koje su ga, kako tvrdi, lažno optužile, poduzeti zakonom propisane korake.

Obitelj Dujmić se ogradila od postupka šogora

Željko Dujmić, muž Ivanke Dujmić i čovjek čijeg je brata Stanić optužio za napad, Jutarnjem listu je kazao da je šokiran viješću koju je netom prije doznao i naglasio je da se i on i njegova obitelj u potpunosti ograđuju od onoga što je njegov brat učinio te da ga on ničime na to nije potaknuo.

Istaknuo je da je s bratom u posljednjih godinu dana u lošim odnosima, te da imaju tek minimalan kontakt. 'Bacio je ljagu na sve što smo mi učinili u posljednje vrijeme kako bi se javnost upoznala s time što se događa u tvrtci Boso, a bacio je ljagu i na cijelu našu obitelj. Žao mi je što je do toga došlo jer ja to nikada nikome ne bih ni poželio, a kamoli učinio. To nije način za rješavanje problema. U konačnici i ja sam to mogao učiniti, ali mi takvo što nikada nije palo na pamet, niti bih to mogao. Mi smo naše probleme odlučili rješavati putem institucija jer je to jedini pravi način. Ponavljam, ograđujemo se od ovoga i žao nam je što je do toga došlo', poručio je Dujmić.

Kako je Stanić sam sebe prozvao predvodnikom stada

Stanić, koji se sam prozvao predvodnikom stada, široj je javnost postao poznat nakon što je jedna od njegovih radnica Ivanka Dujmović unatoč strahu od otkaza (koji joj je kasnije udijelio) progovorila o mobingu koji nad radnicima i radnicama, kako je upozorila, provodi već godinama.

Emisija Provjereno Nove TV otkrila je da Stanić svoje zaposlenike pod prijetnjom otkaza prisiljava da svaki mjesec u njegovim trgovinama potroše minimalno 700 kuna, bez obzira bili na godišnjem odmoru ili bolovanju, a na pitanje zašto je tome tako, Stanić je poručio: 'U Bosi, a gdje bi to trebali potrošiti.'

'Slušajte me, da li stado misli ili predvodnik stada misli?' poručio je tada također Stanić koji radnice i radnike, kako su kazali, kažnjava po 200 do 300 kuna za sve i svašta pa tako robnu marku te tvrtke ne mogu vraćati na skladište ako je ne prodaju ili joj istekne rok.

Što su otkrili Inspekcija rada i DORH?

Brojni dokumenti koji su procurili iz te tvrtke potvrđuju sve ono što radnici i radnice govore, ali neprestano žive u strahu od otkaza. Inspekcija rada obišla je trgovine Boso i utvrdila četiri prekršaja: prekovremeni rad tjedno i godišnje, nevođenje evidencije o broju radnih sati i neisplatu plaće za prekovremeni rad, a izvide zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela provodi i Državno odvjetništvo.

U kontekstu 10 najvećih trgovaca u zemlji, o čemu je tportal ranije pisao, Stanić se može ubrojiti među vodeće, a prošle godine je njegova matična tvrtka Boso ostvarila prihode od 538 milijuna kuna što je rast od 9,7 posto i u skladu s rastom maloprodaje ostvarenim u cijeloj branši.