AGRESIVNE MALOLJETNICE

Banda djevojaka prijeti učiteljima i tuče kolegice

13.11.2009 u 13:12

Bionic
Reading

Nastavnica engleskog jezika u Školi za tekstil, kožu i dizajn A. R. podnijela je prije 20-ak dana kaznenu prijavu protiv svoje 15-godišnje učenice koja joj je u razredu pred svim učenicima zaprijetila riječima: 'Doći će moj tata i polomiti ti sve kosti!'

Učenica je profesorici zaprijetila nakon što joj je ona zbog prepisivanja oduzela test, piše Jutarnji list.

'Moja je supruga od tog dana pod teškim stresom i još uvijek je na bolovanju. Prijetnju smo shvatili ozbiljno, tim više što ta djevojčica i sama sudjeluje u grupnim tučnjavama', rekao je suprug A. R., zagrebački odvjetnik Stjepan Babić.

Crne prognoze

'I prije supostojale ženske bande, no posebno zabrinjava to što je sudjelovanje utučnjavama djevojkama sada postalo zabava, gotovo stil života', rekaoje zadarski pedagog i sociolog Zlatko Miliša. Dodao je da postoji realnaopasnost da će djevojaka koje će se tući iz zabave iz dana u dan biti -sve više.

'U našem se društvu svi osjećaju frustrirani, inastavnici, i roditelji, i djeca. Nastavnici se osjećaju nezaštićeni,djeca su usamljena, roditelji nemoćni. Dobili smo trokut u kojem su svifrustrirani, zato nam se to i događa', objasnio je Miliša.

Svega četiri dana prije toga 15-godišnja učenica prvog razreda zajedno s još četiri učenice nakon nastave je pretukla kolegicu iz razreda. Učenica je navodno prijetila još jednoj profesorici, no ona nam je jučer rekla da je taj slučaj riješen.

U zagrebačkoj policiji potvrdili su da su zaprimili dvije prijave protiv učenica Škole za tekstil, kožu i dizajn. Kriminalistička obrada još traje. Policija događaje za sada ne dovodi u vezu iako je i njima poznato da je ista djevojka sudjelovala u oba incidenta. Za tučnjavu koja se dogodila 15. listopada 15-godišnjakinju je policiji prijavila majka pretučene djevojčice. Drugu je prijavu protiv nje podnijela profesorica engleskog jezika.

Prebacila se u drugu školu

Prema informacijama s jednog bloga, nastavničko vijeće koje je razmatralo oba slučaja utvrdilo je da su učenice pripadnice lokalne bande.

Ravnatelj škole Petar Smajić rekao je da su u školi poduzeli sve što su mogli, a nasilna učenica koja je prijetila profesorici u međuvremenu se sama prebacila u drugu školu.

Još jedan slučaj u kojemu je ženska banda napala 15-godišnjakinju dogodio se u ponedjeljak u Osijeku. Desetak učenica starijih razreda Obrtničke i trgovačke škole tijekom velikog odmora pretuklo je bokserom učenicu Ekonomske škole. Povod napadu bila je ljubomora zbog popularnog mladog nogometaša s kojim se žrtva dopisivala na Facebooku.

Stručnjaci su zabrinuti. Niz je primjera koji pokazuju da su djevojke u Hrvatskoj postale sve agresivnije, a posebno zabrinjava to što one u takvom ponašanju - uživaju.

Samo čekaju krivi pogled

'Jedan novinski članak inspirirao me da napišem blog na temu ženske tučnjave. U tom članku navodi se kako većina ženskih tučnjava ostaje samo na prijetnjama, ali ja znam puno slučajeva u kojem su prijetnje čak bile preskočene', napisala je na blogu jedna srednjoškolka. Ona, tvrdi, poznaje mnogo cura koje se obožavaju tući s drugim curama. 'Samo čekaju da ih netko krivo pogleda ili dobaci nešto.' Priznala je da joj je ženska tučnjava i samoj pravi gušt.

'Ona tebi šamar, ti njoj šaku', napisala je.