PRESUDA U SPLITU

Za 8 godina silovanja kćeri dobio 4,5 godine zatvora

Bionic
Reading

Otac star 54 godine iz šire okolice Splita koji je osam godina seksualno zlostavljao malodobnu kćer, od njezine šeste godine, osuđen je na Županijskom sudu u Splitu na četiri i pol godine zatvora

Za njegovom malodobnom kćerkom sada starom 17 godina neuspješno traga policija od prošlog ljeta, otkada je napustila Odgojni dom 'Bedekovčina', piše Slobodna Dalmacija

Osim zatvorske kazne za oca, okrivljenog za sedam kaznenih djela spolnog odnošaja s djetetom i rodoskrvnuća te pet kaznenoh djela zapuštanja i zlostavljanja djece, određena je i sigurnosna mjera obveznog liječenja od ovisnosti od alkohola. Od uhićenja prije tri i pol godine nije ni dana proveo u pritvoru.

Još tijekom istrage istražni sudac odbio je odrediti pritvor navodeći u obrazloženju kako mu je majka svjedočila “da joj kći ima homoseksualne sklonosti”. Nakon utuženja krajem 2005. godine spis je bio na čekanju do prošle godine kada je sutkinja Maria Majić preuzela spis i odmah sazvala raspravu, ali je u rujnu suđenje prekinuto.

Tada je naloženo kombinirano psihijatrijsko i psihološko vještačenje na zahtjev branitelja optuženoga. Tim za psihijatrijska vještačenja u KB-u Split je krajem prosinca obavijestio splitski sud kako ne može napraviti naloženo vještačenje jer mu djevojka nije dostupna.

Sutkinja Majić je od dubrovačkog Doma gdje je malodobnica bila smještena zatražila obavijest gdje se djevojka nalazi i doznala da je otišla u nepoznatom smjeru. Solinska policija tada je otišla razgovarati s ocem i majkom djevojke, koji su kazali kako ne znaju gdje je.

Tijekom više mjeseci potrage za djevojkom, policija je sredinom srpnja ove godine prikupila dokaze da je majka u kontaktu s njom, te da zapravo sprečava njezino pojavljivanje kod vještaka i tako odgađa presudu poremećenom ocu.

Nakon što su dokazi proslijeđeni Centru za socijalnu skrb, majka je pozvana na razgovor i nakon višesatnog uvjeravanja napokon omogućila da policija preuzme djevojku u srpnju ove godine. Malodobnica je tada poslana u Dom u Bedekovčinu, odakle je također otišla u roku od nekoliko dana.

Policija je i ovaj put razgovarala s njezinim roditeljima, koji su kazali kako ne znaju gdje je. Potraga do danas nije urodila plodom. Djevojka je oca prijavila prije tri godine da je siluje te premlaćuje nju i njezinu braću i sestru.

Djevojčica se pokušavala oduprijeti, ali je otac ustrajavao u svojim namjerama te je fizičkom snagom kršio njezin otpor. Kako je odrastala, otac je lomio njezin otpor prijetnjama da će nauditi njezinom bratu, starijem od nje pet godina. Sve te godine osim što je uništavao nju, premlaćivao je svu svoju djecu i suprugu uz uvrede.