KRONOLOGIJA PRAVNIH MUKA

Znate li za što je sve Sanader optužen, za što oslobođen, a za što osuđen?

06.06.2016 u 19:15

Bionic
Reading

Istrage, uhićenje, suđenja i osuđujuće presude protiv Ive Sanadera i drugih dužnosnika te u konačnici i HDZ-a bile su važan dio protukorupcijske kampanje koju je tražila Europska unija kako bi se Hrvatska mogla pridružiti tome bloku što se i dogodilo 2013. Samo dvije godine kasnije pale su sve presude protiv nekad obožavanog, a potom duboko prezrenog političara koji je od 2003. do 2009. bio na čelu dvije konzervativne vlade predvođene HDZ-om. 'Ćaće' se danas po dobru ako i rijetki sjećaju, a on, kao i bivša mu stranka, zbog crnih fondova od danas opet glanca sudske klupe, ali u njih sjeda sa slobode jer protiv njega, barem zasad, nema nijedne pravomoćne ili nepravomoćne sudske presude

Fimi Media, Hypo, Ina – Mol, Planinska, HEP… postupci su u kojima se pred sudom proteklih nekoliko godina našao Ivo Sanader, a zbog par njih već mu je i presuđeno, no Vrhovni sud i Ustavni sud odlučili su drugačije. Podsjetimo, Sanader za sada nema ni jednu pravomoćnu ili nepravomoćnu presudu jer su sve dosadašnje pale nakon što je Ustavni sud prošloga ljeta ukinuo presudu zbog ratnog profiterstva u 'slučaju Hypo' i primanja mita za Inu od mađarskog Mola te cijeli slučaj vratio na ponovno suđenje zagrebačkom Županijskom sudu.

Nekoliko mjeseci kasnijeVrhovni sud je pak ukinuo i nepravomoćnu presudu u slučaju Fimi media u kojoj je zbog korupcije osuđen ne samo Sanader, nego i HDZ, njegova bivša stranka. Odluka Ustavnog suda bila je temelj za Sanaderovo puštanje iz Remetinca 25. studenog prošle godine i ukidanje svih mjera opreza. Do tada je, podsjetimo, bivši premijer i bivši šef HDZ-a bio u istražnom zatvoru bez prestanka od studenog 2012. kada mu je izrečena presuda u slučajevima Hypo i Ina - Mol. Prije toga Sanader je zbog bijega krajem 2010. bio pritvoren u Austriji te je nakon izručenja u srpnju 2011. bio u Remetincu do prosinca iste godine nakon čega se do prve presude branio sa slobode uz jamčevinu od 12,4 milijuna kuna.

'Tko se Ćaće sjeća još – Idemo još dalje'

Vrhovni sud je, valja podsjetiti, ukidajući 30. rujna prvostupanjsku presudu u slučaju Fimi Media Sanaderu produljio istražni zatvor. No, Ustavni sud je naknadno zaključio da je Vrhovni sud Sanaderu nezakonito produljio istražni zatvor i on je 25. studenoga pušten na slobodu, a on je poručio: 'Politiku neću komentirati, neću se baviti time, to je završena stvar. Imam nekoliko postupaka i potpuno ću se usredotočiti na te procese. Ponovio je i tada da se protiv njega vodi politički progon pri čemu je opet apostrofirao Jadranku Kosor i Mladena Bajića te poručio: 'Nemam nikakvih političkih ambicija.'

No to nije spriječilo njegove brojne obožavatelje, pogotovo u tadašnje predizborno vrijeme, da na Facebooku pokrenu satiričnu 'Nezavisnu listu dr. Ive Sanadera' pod sloganom 'Idemo još dalje' pa je tako nakon također iznimno popularne satirične Facebook stranice 'Ćaća se vraća' koja podsjeća na 'zaboravljivost i prevrtljivost' nekadašnjih obožavatelja, pogotovo iz stranačke i političke sfere, bivši premijer dobio još jednu stranicu posvećenu svom liku i djelu. Štoviše, kad je Sanader izašao na slobodu, dočekala ga je i grupa obožavatelja – 'dica Ćaćina', koje je on emotivno pozdravio i poručio: 'Pratit ću vas na Facebooku!'

No nisu Sanadera, pri izlasku na slobodu i to nakon doista brojnih peripetija s jamčevinom, tada snimale samo televizijske kamere, nego i ona u ruci njegove odvjetnice Jadranke Sloković koja je, kako je tada potvrdio tportalu redatelj Rajko Grlić, bivšega premijera snimala za potrebe njegova dokumentarnog filma u kojem bi se moglo vidjeti čak i trenutak u kojem se youtuber Vitaly Zdorovetskiy popeo na krov automobila kojim su ona i kolega joj Čedo Prodanović došli po Sanadera.

Očekujući nova suđenja za Fimi Mediju i Hypo Ina - Mol, Sanader je kratio vrijeme i odlascima na sud u slučaju Planinska zbog optužbi za uzimanje 17 milijuna kuna provizije za kupoprodaju zgrade bivšeg HDZ-ova saborskog zastupnika i vlasnika mesnica Stjepana Fiolića u Planinskoj ulici 2009. Ministarstvu regionalnog razvoja. Presuda mu je trebala biti izrečena sredinom travnja ove godine, no to je odgođeno jer je sud zaključio da mora provesti dopunsko kombinirano građevinsko i financijsko vještačenje.

Što će pokazati novo suđenje za Fimi Mediju?

Suđenje za Fimi Mediju – jednu od najvećih korupcijskih afera u Hrvatskoj – slučaj u kojemu USKOK za izvlačenje više od 70 milijuna kuna iz državnih institucija i tvrtki preko marketinške agencije Fimi media tereti bivšeg premijera i bivšeg šefa HDZ-a Ivu Sanadera te HDZ i ostale optuženike danas je krenulo iz početka. I to pred izmijenjenim sudskim vijećem zagrebačkog Županijskog suda predvođenim sutkinjom Irenom Kvaternik koje će u novom procesu ispitati 220 svjedoka uz već izvedene dokaze iz prethodnog postupka.

Nakon što su se na pripremnom ročištu za novo suđenje svi optuženici kazali su da se ne osjećaju krivima, uključujući i bivšeg HDZ-ova rizničara Mladena Barišića koji je na prvom suđenju priznao da je iz državnih institucija i tvrtki izvlačio novac upravo za HDZ-ov crni fond, na današnjem je ročištu počelo čitanje dokumentacije.

Suđenje je, ponovimo, krenulo ispočetka jer je Vrhovni sud prošle godine srušio nepravomoćnu presudu zagrebačkog Županijskog suda kojom je Sanader bio osuđen na devet godina zatvora i povrat nezakonito stečenih 15,27 milijuna kuna, a bio je to i prvi sudski postupak od nezavisnosti Hrvatske u kojem je neka politička stranka bila osuđena za korupciju.

Štoviše, Fimi Media je i još jedna afera u kojoj se spominje Josipa Petrovića, čije se ime kao jednoga od glavnih aktera navodi ovih dana oko afere Konzultantica. Petrovića, inače prijatelja HDZ-ova šefa Tomislava Karamarka i jedno vrijeme i poslodavca Karamarkove supruge, u slučaju Fimi media spomenuo je u listopadu 2012. bivši direktor korporativnih komunikacija Ine Tomislav Štengl. On je kazao da je Petrović na njega vršio pritisak kako bi sklopio ugovor s Fimi Medijom i da mu je jednom prilikom rekao kako iza toga stoji Barišić