MORBIDNA ZABAVA

Vandali uništili 36 tabli upozorenja na mine

12.11.2009 u 10:04

Bionic
Reading

Na minski sumnjivom području koje se proteže s obje strane prometnice od Glavaca prema Dabru, u dužini od 2,5 kilometra, otuđeno je ili uništeno ukupno 36 oznaka za opasnost i upozorenja na minski sumnjivo područje

OTOČAC - Sve manje crvene oznake, koje obično stoje na stablima, nestale su, dok su velike bijele oznake na stupovima iščupane ili odlomljene te odbačene malo dalje u minski sumnjivi prostor, piše Novi list.

U dosadašnjim slučajevima otuđivanja oznaka radilo se o odnošenju stupova, da bi sada pomno učvršćene oznake poslužile za nečiju morbidnu zabavu. Sve bijele oznake otkinute su, a negdje su iščupani i stupovi, te bačene tek malo dalje ili preko puta, na vidno mjesto. No, do njih se ne može zbog opasnosti od mina. Grad Otočac je od svibnja ove godine zbog uništavanja oznaka poduzeo niz mjera radi zaštite građana i putnika, a poduzeće Komunalac, između ostalog, betoniralo je postolja radi što boljeg učvršćenja oznaka i težeg odnošenja.

Problematika je to zbog koje su se u uredu gradonačelnika još jednom sastali zamjenik gradonačelnika Hrvoje Ostović, predstojnik Ureda gradonačelnika Petar Janković, predstojnik Ureda ravnatelja HCR-a Mladen Crnković i predstojnik podružnice HCR-a Karlovac Damir Stojković. Kako je tom prilikom Mladen Crnković ponovio, Ličko-senjska županija je županija s najviše minski zagađenog područja, radi se o 182 četvorna kilometra, ali i županija s neslavnim rekordom najviše otuđenih oznaka za opasnost od mina.

'Na području Županije postavljene su ukupno 1.442 table, od toga 377 tabli na području Otočca. U redovnom izvidu tijekom svibnja pirotehničari HCR-a ustanovili su da je na području Otočca otuđena čak 121 tabla. Uz pomoć Grada Otočca sve je vraćeno natrag, a 70 tabli je trajno učvršćeno postavljanjem u betonska postolja. Ovih su dana pirotehničari, obilazeći teren radi definiranja novog minski sumnjivog prostora, ustanovili da je čak još 36 tabli u međuvremenu otuđeno ili uništeno iznad Glavaca, uz cestu Otočac – Dabar, što daje brojku od ukupno 157 nestalih oznaka na otočkom području ove godine', rekao je Damir Stojković.

Sa sastanka je ponovno upućen apel da se ne otuđuju oznake jer se time neposredno ugrožavaju ljudski životi i dovode u opasnost prolaznici i putnici koji ne poznaju situaciju na terenu.

'Skidanjem tabli ne postiže se ništa osim što se dovode u opasnost prolaznici. Zato ponovno molim građane, jer je očuvanje ljudskih života veliki motiv, da ne diraju table i ostave ih gdje im je mjesto', rekao je Hrvoje Ostović.