AFERA REMORKER

Hoće li Županijski sud potvrditi optužnicu protiv Kalmete?

06.05.2016 u 15:18

Bionic
Reading

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda trebalo bi odlučivati o osnovanosti optužnice protiv zadarskoga gradonačelnika i bivšeg HDZ-ova ministra mora, prometa i infrastrukture Božidara Kalmete i ostalih zbog afere HAC-Remorker, u kojoj je optužen da je sa suradnicima izvukao oko 30 milijun kuna iz javnih tvrtki za održavanje i izgradnju cesta.

Bit će to drugi put da se odlučuje o optužnici. Prošli je put odbijen zahtjev obrane za izdvajanje, kako smatraju - nezakonitih dokaza iz spisa, na što je obrana imala pravo žalbe Vrhovnom sudu.

Kalmetin odvjetnik Krešimir Vilajtović prije je izjavljivao kako se nada da će sud odbaciti optužnicu ili je vratiti Uskoku na doradu jer, kako je rekao, nema ni jednog materijalnog ni personalnog dokaza protiv Kalmete, osim mišljenja jednog suoptuženika.

Božidar Kalmeta neće doći na sud. Optuženici ne moraju biti nazočni na sjednici Optužnoga vijeća, dovoljno je tek da za sjednicu prime poziv. Optužno vijeće USKOK-ovu optužnicu može potvrditi, odbaciti ili vratiti je na doradu.