PRESUDA ELVISU ŠOPIĆU

Ubojici taksista 30 godina zatvora

02.11.2009 u 19:24

Bionic
Reading

Nepravomoćnom presudom sudskog vijeća Županijskog suda u Zadru Elvis Šopić (22) iz Raštevića osuđen je na 30 godina zatvora zbog teškog ubojstva Igora Ćustića (30), vozača taksija iz Murvice pokraj Zadra, koje je potkraj siječnja 2008. u mjestu Korlat pokraj Benkovca počinio na krajnje podmukao način

Sud je prihvatio mišljenja vještaka koji su ustanovili da je Šopić Ćustića usmrtio hicem u glavu iz skraćene lovačke puške, i to iz neposredne blizine dok je sjedio na suvozačevu mjestu, pobijajući tako tezu obrane da je Ćustića ubio sa stražnjeg sjedala za naguravanja. Da bi prikrio tragove ubojstva, Šopić je u automobilu izazvao požar otvorenim plamenom zbog čega su izgorjeli automobil i tijelo pokojnog Ćustića, piše Večernji list.

Šopić je ubojstvo odmah priznao, no tijekom sudskog postupka rekao je da taksista nije imao namjeru usmrtiti. Predsjednik sudskog vijeća Boris Babić naglasio je kako je neprijeporno utvrđeno da je Elvis Šopić počinio teško i okrutno ubojstvo postupajući na krajnje bešćutan način.

– Podmuklost kod počinitelja predstavlja potajno i himbeno postupanje većeg intenziteta, odnosno prijevarno postupanje da bi se došlo do žrtve, odnosno da bi se tim načinom omogućilo i olakšalo počinjenje djela ili omogućilo da djelo ostane neotkriveno.

Naglašavam da ova posljednja okolnost upozorava na namjeru optuženika da odmah nakon ubojstva paljenjem tijela i svih tragova uništi sve elemente koji bi upućivali na to da je on počinitelj zločina – naveo je sudac Boris Babić. Kao otežavajuća okolnost uzeto je u obzir krajnje bešćutno postupanje i usmrćenje nepoznate i nedužne osobe, a olakšavajuća okolnost je dosadašnja neosuđivanost i činjenica da je bio mlađi punoljetnik.