BIJELO U CRNOJ AFRICI

Hrvatskom kuharu 7 godina za šverc kokaina

02.11.2009 u 11:43

Bionic
Reading

Branimir Orač, kuhar na brodu Senator kojemu je u kabini u siječnju 2009. u južnoafričkoj luci Durban pronađeno čak 230 kilograma kokaina, osuđen je na sedam godina zatvora

Orač je tokom suđenja priznao krivnju u sklopu nagodbe s tužiteljstvom te opisao kako mu je u listopadu 2008, kad je Senator bio usidren u Buenos Airesu, pristupio član posade Dragan Vujović, zajedno s još nekoliko nepoznatih osoba.

S njima je dogovorio da će prebaciti kokain u Europu, a odluku da se pozabavi švercom kokaina donio je 'kako bi ugrabio priliku za financijsku dobit'.

Orač je dogovorio da kokain baci preko ograde broda u more nedaleko od Gibraltarskog prolaza, gdje je droga trebala biti pokupljena.

No brod je na putu prema Europi imao problema s motorima pa je zastao u južnoafričkoj luci Durban kako bi se poteškoće otklonile. Tom je prilikom lokalna policija napravila raciju na Senatoru i u Oračevoj kabini pronašla kokain pakiran u vodootporne pakete.

Orač je na sudu izrazio žaljenje zbog svog čina, dodajući da će ta presuda i utjecaj koji će imati na njegov život vrlo jasno poručiti ostalima da se trgovina drogom ne isplati.

Sud je Oraču prvotno dosudio 12 godina zatvora, ali mu je kazna zbog priznanja i kajanja smanjena za pet godina.