SPLITSKI DILERI

Oduzeta droga vrijedna više od pola milijuna kuna

05.02.2016 u 15:07

Bionic
Reading

Nešto više od pola milijuna kuna vrijednu drogu, koju su nabavili u Nizozemskoj i Bosni i Hercegovini, te četiri pištolja oduzela je splitska policija od devetorice osimnjičenih, izvijestila je u petak na izvanrednoj konferenciji za novinare o dovršetku dviju istraga splitsko-dalmatinska Policijska uprava

Policija je najprije u utorak uhitila 33-godišnjaka u čijoj je kući u Kaštelima pronašla 1,6 kilograma amfetamina, 31 gram kokaina, 1,95 grama MDMA, 2,5 grama hašiša, 21 gram marihuane, opremu, pribor za vaganje i pakiranje droge, veću količinu novca te pištolj koji je nelegalno posjedovao.

Kriminalističkom obradom utvrđeno je kako je 33-godišnji Kaštelanin amfetamin i kokain nabavljao iz Nizozemske s namjerom da ga prodaje dalje u Splitsko-dalmatinskoj županiji.
Vrijednost pronađene droge na ilegalnom se tržištu procjenjuje na više od 100.000 kuna, a u uličnoj prodaji dosegnula bi više od 350.000 kuna.

Zbog neovlaštene proizvodnje i prometa drogama, Kaštelanin je predan policijskome pritvorskom nadzorniku, a policija je protiv njega podnijela kaznenu prijavu Općinskome državnom odvjetništvu. Policija je protiv njega podnijela i optužni prijedlog Prekršajnom sudu zbog prekršaja iz Zakona o oružju.

Drugo kriminalističko istraživanje policija je provela nad osam osoba zbog istog kaznenog djela i zbog nedopuštenog posjedovanja, izrade i nabave oružja i eksplozivnih tvari te zbog prekršaja iz Zakona o suzbijanju zloporabe droga i Zakona o oružju. Kako bi riješila kaznena djela, policija je u tom slučaju izvela 14 premetačina stanova i osobnih automobila kojima su se koristila osmorica osumnjičenih.

Tako je oduzela 232 grama heroina, 124 grama kokaina, 18 grama marihuane, opremu i pribor za vaganje i pakiranje droge, veću količinu novca te tri pištolja koje su nelegalno posjedovali. Vrijednost droge, koja je navodno stigla iz susjedne Bosne i Hercegovine, procijenjena je na 200 tisuća kuna.

"Utvrdili smo kako su 37-godišnjak i 30-godišnjak nabavljali heroin i kokain kako bi drogu dalje prodavali na području naše županije. Isto tako smo utvrdili da su obojica u studenome prošle godine 33-godišnjaku s područja Primorsko-goranske županije prodali najmanje 48 grama heroina, i ta je droga pronađena u siječnju 2016. na autocesti A1, u blizini Prgometa", objasnio je načelnik Odjela za droge Dušan Jenjić.

Policija je otkrila da su dvojica (37 i 30) prošlog mjeseca Zadraninu (34) prodala 148 grama heroina, rekao je, dodajući da su kaznene prijave podnesene protiv pet osoba, a četiri su privedene pritvorskim nadzornicima. Jenjić je rekao kako je policija u sklopu toga kriminalističkog istraživanja u četvrtak u Splitu uhitila dvojicu osumnjičenih (31 i 25) kod kojih je pronašla 2,77 grama kokaina i 3,51 gram heroina.

Neslužbeno se doznaje da su osumnjičenici iz oba slučaja policiji otprije poznati.

Prošle su se godine u splitsko-dalmatinskoj Policijskoj upravi dogodila 184 kaznena djela zloporabe droga, prijavljeno je 159 osoba i provedeno 1229 zapljena.