OPRAŠTANJE KREDITA

Direktorima Karlovačke banke po dvije godine zatvora

30.10.2009 u 13:48

Bionic
Reading

Zbog zloporabe položaja i ovlasti, na Županijskom sudu u Karlovcu krivima je proglašeno četvero nekad čelnih ljudi Karlovačke banke koji su još prije deset godina oprostili kredit karlovačkom poduzetniku Nikoli Hanželu

U presudi koju je pročitao sudac Ante Ujević, Danko Seiter, Mijo Bursić i Sanda Cvitešić, tada članovi uprave Karlovačke banke, dobili su zatvorske kazne od dvije godine. Ivan Butković, tada direktor Kabaha, tvrtke koja je bila u vlasništvu banke, a preuzela je i kasnije otpisala dug Nikoli Hanželu, osuđen je na godinu i šest mjeseci zatvora.

Nikola Hanžel oslobođen je, prema objašnjenju presude, jer sud nije našao dokaze da je on zaista pomagao direktorima banke da otpišu sporni kredit. Ipak, morat će vratiti 1,007.513 kuna koliko iznosi protupravno stečena imovinska korist opraštanjem kredita.

'Prošli smo zaista dug i vrlo složen put do ove presude. Nalaz vještaka Darija Jankovića i svi matematički podaci koji su u njemu takvi su da drukčija odluka od ove nije mogla biti donesena. Iz tijeka procesa postalo je jasno da temeljna odgovornost leži na Vladimiru Tvrdiniću, tada predsjedniku uprave banke, no on je nažalost pokojni i nema ga među nama. Ipak, dokumentacija dokazuje da je odluka tadašnje uprave bila jednoglasna, o njoj nije vođena rasprava, a kasnija uprava kojoj je na čelu bila Sanda Cvitešić nije ju problematizirala. Što se tiče Butkovića, jasno je kako je bio doveden pred gotov čin potpisivanja ugovora, no on to nije morao učiniti', rekao je obrazlažući presudu sudac Ujević.

Komentirajući izrečene zatvorske kazne, naglasio je kako su zbog visokog iznosa odmaknute od minimuma, no zbog proteka vremena i prethodnog nekažnjavanja okrivljenih nisu više.

'Kada govorimo o Hanželu koji je optužen kao pomagač, nije dokazano da je on zaista pomagao i podupirao ostale znajući da oni čine kazneno djelo. Ipak, svaka pa i ova korist stečena kaznenim djelom mora se oduzeti', zaključio je Ujević.

Optuženi će morati platiti i trošak postupka u iznosu od 60.000 kuna solidarno te svaki još po 1.000 kuna paušala. Obrana je najavila žalbe na presudu.