RITZOV NAPADAČ

Sutkinja je kriva što je J. J. opet tukao

29.10.2009 u 22:20

Bionic
Reading

Mladić kojem se sudi za napad na pokojnog Luku Ritza, 16-godišnji J. J., prošle subote navečer trebao je biti u popravnom domu, a ne pred zagrebačkim šoping-centrom Avenue Mall, gdje je ponovno sudjelovao u premlaćivanju 15-godišnjaka

Odjel za mladež Općinskog suda u Zagrebu, kako neslužbeno doznajemo Jutarnji.hr, dva je puta dobio preporuku da se radi o izrazito agresivnom i emocionalno neosjetljivom dječaku, koji će vjerojatno ponoviti djelo, i da treba biti smješten u odgojnu ustanovu. Od izvora bliskog sudu Jutarnji saznaje da je J. J. bio pred sudom i prije premlaćivanja Luke Ritza, i to također zbog delinkventnog ponašanja. Sud je tada maloljetniku i njegovoj obitelji izrekao mjeru pojačanog nadzora i skrbi, koju je provodio nadležni centar za socijalnu skrb.

Međutim, tijekom provedbe nadzora dogodio se Luka Ritz. Čim je utvrđeno da je u napadu sudjelovao i J. J., tvrde sugovornici Jutarnjeg, Centar za socijalnu skrb Novi Zagreb upozorio je sud da mjera nadzora, kao najblaža mjera, nema nikakvog pozitivnog učinka te je predložio da se dječak smjesti u popravni dom.

Nakon početka suđenja za premlaćivanje Ritza, J. J. je poslan u pritvor na maksimalna tri mjeseca, a mjesec je dana proveo u odgojnoj ustanovi na opservaciji. Nakon toga, troje stručnjaka - socijalni pedagog, psiholog i socijalni radnik - napravilo je nalaz vještačenja, koji su osobno dostavili sudu. Nalaz je decidirano ukazao da se radi o visokorizičnom dječaku koji će vjerojatno i nadalje biti nasilan i da ga neodgodivo treba smjestiti u ustanovu.

Sud ga je na temelju takvog nalaza trebao privremeno smjestiti u odgojnu ustanovu da bi ga 'zaštitio od napasti da ponovi kazneno djelo'. To je privremena mjera te bi dječak u ustanovi čekao kraj suđenja i konačnu presudu. Umjesto toga, sud ga je pustio da se brani sa slobode.
Na Općinskom sudu u Zagrebu nisu uspjeli dobiti suvislo objašnjenje njihovih postupaka