ZARAZA SE ŠIRI HRVATSKOM

Desetogodišnja djevojčica oboljela od svinjske gripe

29.10.2009 u 19:26

Bionic
Reading

Djevojčica iz trećeg razreda Osnovne škole Kantrida oboljela je od nove gripe A H1N1, potvrdila nam je Đana Pahor, voditeljica Epidemiološke službe riječkog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo

'Djevojčica je imala simptome gripe, grlobolju, kašalj i uobičajene respiratorne smetnje, jučer joj je uzet bris te je poslan u Zagreb. Upravo su mi javili da je nalaz pozitivan, znači izoliran je virus gripe A H1N1', kaže dr. Pahor. Dodaje da je u tom razredu bilo je još djece s istim simptomima koji se liječe kod kuće, međutim njihovi pedijatri su procijenili da kod njih nema kliničke slike gripe te nisu ni prijavljeni.

Sada kada je potvrđena gripa A H1N1 kod jedne djevojčice, sigurno je da je još netko od bolesne djece imao istu gripu, ali toliko blagu da nije prošla kao slika gripe, objašnjava dr. Pahor. Djevojčica se nalazi kod kuće budući da nema nikakvih drugih bolesti niti kompikacija, specifična terapija joj ne treba. Kada ozdravi, može normalno pohađati nastavu, dokle nema nikakvih razloga za paniku.

Prvi je to slučaj svinjske gripe u Primorsko-goranskoj županiji koja će kružiti unutar populacije građana, nezavisno o putovanjima. Do sada je u ovoj županiji nova gripa potvrđena u osam slučajeva. Sedam mladih Riječana i jedan Crikveničanin oboljeli su od nove gripe izvan Hrvatske, uglavnom na maturalnim putovanjima. U Epidemiološkom zavodu ispituje se i uzorak učenice riječke Salezijanske škole, koja se vratila sa putovanja iz Italije, a sumnja se na takozvanu svinjsku gripu.