TURČIN PAO NA BAJAKOVU

Zapljena parfema vrijednih čak 4,6 milijuna kuna

26.10.2009 u 13:35

Bionic
Reading

Carinici su na graničnome prijelazu Bajakovu spriječili pokušaj krijumčarenja u Hrvatsku 48.892 parfema raznih vrsta, vrijednih 4,6 milijuna kuna, a otkrili su ih u tegljaču turskih registarskih oznaka kojim je upravljao 43-godišnji turski državljanin, rečeno je na konferenciji za novinare predstavnika vukovarske Carinarnice i vukovarsko-srijemske Policijske uprave

Pročelnik Carinarnice Hrvoje Čović istaknuo je kako je riječ o dosad najvećoj zapljeni parfema u Republici Hrvatskoj. Po njegovim riječima, na teretnom ulazu Carinske ispostave Bajakova, u tegljaču turskih registarskih oznaka u subotu je prijavljen provoz tekstilne robe za Francusku, ukupno 427 kartona bruto težine 19.202 kilograma i vrijednosti 67.000 eura.

Pri pregledu kamiona carinici su posumnjali da je u tegljaču druga roba te su pronašli 48.892 parfema 25 vrsta, rekao je Čović, dodajući kako se teretna vozila koja robu prevoze pod TIR oznakom u pravilu ne pregledavaju, nego samo prolaze kroz carinu, osim ako ne postoji sumnja u krijumčarenje.

Protiv vozača, koji je izjavio kako nije znao što prevozi, pokrenut je prekršajni postupak i izrečena mu je novčana kazna od 20.000 kuna, a tegljač je oduzet u korist Republike Hrvatske.

Također je rečeno kako je turski vozač pokušao prokrijumčariti parfeme vikendom navečer zbog smanjene pozornosti carinika. 'To što nije uspio, dokaz je visoke motiviranosti naših carinika u suzbijanju svih vrsta krijumčarenja na X. paneuropskom koridoru', rekao je Čović.

Na pitanje novinara što će biti sa zaplijenjenim parfemima načelnik granične policije vukovarsko-srijemske Policijske uprave Tomislav Iljić je odgovorio kako se najprije treba utvrditi je li riječ o originalnim ili lažnim proizvodima.

Ako je riječ o lažnim proizvodima, oni će se uništiti, a ako se radi o originalnim parfemima, oni postaju vlasništvo hrvatske države uz obvezu obavještavanja vlasnika licencije, rekao je.