NASUKANI MARKO POLO

Putnici sumnjaju da je kapetan zaspao ili je bio pijan

Bionic
Reading

Trajekt Marko Polo brodara Jadrolinije Rijeka nasukao se u petak oko 2,50 sati na plićini otočića Sit između otoka Žuta i Pašmana u kornatskom otočju, no nitko nije ozlijeđen niti ima onečišćenja mora, izvijestili su iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS) i PU šibensko kninske

Na brodu dužine 128,13 metara bio je 41 putnik i 64 člana posade te 18 vozila, a plovio je na redovnoj dužobalnoj liniji Rijeka - Split - Dubrovnik - Bari (Italija), priopćeno je iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Putnici su prevezeni katamaranom Karolina u Biograd, odakle su autobusima prevezeni u Split, potvrdila je Marina Halužan, glasnogovornica Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

'Ministar Božidar Kalmeta je osnovao povjerenstvo koje će istražiti uzrok nasukavanja trajekta Marko Polo', rekla je Halužan dodajući da su na mjesto nesreće ujutro upućeni brodovi Lučkih kapetanija Šibenik i Zadar te šibenske Pomorske policije, kao i inspektori sigurnosti plovidbe.

Još nije poznato hoće li tijekom subote biti moguće organizirati odsukavanje Marka Pola, naglasila je Halužan, dodavši da su najavljeni jaki udari bure na području na kojemu je brod. Zbog odsukavanja na mjesto nesreće upućeni su brodovi Gea i Delta, napomenula je Halužan.

Inspektori sigurnosti plovidbe Ministarstva mora, prometa i infrastrukture obavili su očevid ove pomorske nesreće te su utvrdili da se brod dužine 128,13 metara pramčanim dijelom u dužini od oko 15-ak metara nasukao na obalu uslijed čega je došlo do prodora mora.

Inspektori su ispitali zapovjednika broda Zdravka Radića, dežurnog časnika i kormilara, nad kojima je obavljen alkotest, te upravitelja stroja, no ne spominje se kojim su saznanjima rezultirali razgovori s posadom Marca Pola.

Marko Polo je srušio morske stijene i raslinje, probio zid ograde obitelji Kovačev i zaustavio se uz jednu neobranu maslinu, uz početak maslinika u Kovačevu portu. Da je brod u Situ udario samo 30-ak metara desno, bio bi to udarac u jedinu kuću na toj, zapadnoj, strani Site, prenosi Jutarnji list.

Za iste novine vlasnik jedine kuće na toj strani otoka Boris Kovačev rekao je da ga je usred noći iz sna probudila snažna svjetlost.

'Padala je jaka kiša i čuli smo nešto, neku buku, ali najviše nas je zaprepastilo silno svjetlo, izgledalo je kao da je dan, strašno puno svjetla na otoku! Vidljivost je inače zbog kiše bila slaba. Nastala je strka, ali ne mogu reći da je bilo panike. Putnici su se povukli na krmu i čekali upute. Naravno da smo bili spremni pomoći, ali odmah se vidjelo da nema potrebe', izjavio je.

Drugi putnik, Austrijanac, rekao je da mu nije jasno je li kapetan zaspao ili je bio pijan, budući da vrijeme nije bilo loše.

Marko Polo se nasukao na plićini otočića Sit, između otoka Žuta i Pašmana dok je plovio na redovitoj brodskoj liniji Rijeka - Split - Dubrovnik - Bari (Italija). Na brodu dužine 128,13 metara je bio 41 putnik i 64 člana posade, no u trenutku nasukavanja nitko nije ozlijeđen. Brod je prevozio i 18 vozila. Zasada nema onečišćenja mora, a na mjestu nesreće su ronioci koji će utvrditi stupanj oštećenja broda.