POD LUPOM ISTRAŽITELJA

Odluka o Mamiću pada u 18 sati

19.11.2015 u 08:43

Privođenje osumjičenih Igora Krote i Sandra Stipančića, koje se tereti za utaju poreza

Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Bionic
Reading

USKOK je nakon jutrošnjeg ispitivanja posljednje dvojice osumnjičenika Igora Krote i Sandra Stipančića, odlučio da će zatražiti određivanje jednomjesečnog istražnog zatvora za njih dvojicu, kao i za Zdravka i Maria Mamića te Damira Vrbanovića od suca istrage zagrebačkog Županijskog suda. Protiv petorke USKOK je, kako je sada i službeno objavljeno, pokrenuo istragu zbog 'zločinačkog udruženja i zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju u sastavu zločinačkog udruženja', a odluka o tome hoće li Mamić opet u Remetinec trebala bi biti poznata oko 18 sati

Ročište na kojemu će sud odlučiti o zahtjevu USKOK-a da se u jednomjesečnom istražnom zatvoru zadrže Zdravko Mamić i četvorica njegovih suosumnjičenika zakazano je za 16 sati, doznaje Hina na Županijskom sudu. Mamić i ostali na ročište koje će voditi sutkinja istrage Erna Dražančić biti će dovedeni iz policijskog pritvora na Oranicama, a s obzirom na ustaljenu sudsku praksu odluka bi mogla biti poznata oko 18 sati.

Otkriveno i službeno za što USKOK tereti Mamiće, Vrbanovića i ostale

USKOK je na svojim internetskim stranicama objavio da je 'na temelju rezultata provedenih izvida i kaznene prijave Samostalnog sektora za otkrivanje poreznih prijevara Ministarstva financija', donio rješenje o provođenju istrage protiv Mamića i ostalih zbog 'zločinačkog udruženja i zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju u sastavu zločinačkog udruženja'.

Sumnjaju da je Mamić kao izvršni dopredsjednik i član uprave GNK Dinamo, u razdoblju od prosinca 2004. do travnja 2015. povezao u zločinačko udruženje Vrbanovića, kao glavnog direktora i člana uprave Dinama, svog sina Maria, Krotu i Stipančića kao voditelje poslovanja ili prokuriste tvrtki iz Švicarske, Arapskih Emirata, Velike Britanije i Hong Konga, a sve u cilju 'pribavljanje nepripadne imovinske koristi', i to na štetu Dinama.

Kako bi ostvarili plan, Mamić je sa sinom Mariem, Krotom i Stipančićem dogovarao zaključivanje fiktivnih sporazuma i ugovora između Dinama i tvrtki iz Švicarske, Velike Britanije i Hong Konga o preuzimanju nepostojećih dugovanja GNK Dinamo prema igračima te za nepostojeće usluge posredovanja prilikom transfera igrača, koje su u ime GNK Dinamo potpisivali Mamić i Vrbanović.

Mamić na teret Dinama nalagao nezakonita plaćanja

Nakon što su u ime navedenih društava sačinjeni računi za takve nepostojeće usluge Mamić je nalagao plaćanja na teret Dinama u korist tih tvrtki iako je, po USKOK-ovim tvrdnjama, znao da 'navedena društva nisu, niti su trebala poduzimati bilo kakve radnje u svezi transfera igrača'.

Ujedno je sa svojim sinom Mariem dogovarao i 'zaključivanje ugovora s igračima kojima će se ugovoriti da će transferno obeštećenje na koje će GNK Dinamo steći pravo, u slučaju da se pojedini igrač GNK Dinamo proda u drugi klub, u cijelosti pripasti društvu iz Arapskih Emirata'.

Na taj su način tvrtkama Maria Mamića, Krote i Stipančića, a na štetu Dinama, neosnovano plaćeni iznosi od preko deset milijuna eura i pola milijuna funti, navodi USKOK, dakako navodeći samo inicijale osumnjičenih, na svojim internetskim stranicama.

Mediji, pak, pišu da su sporni transferi igrača Marija Mandžukića, Eduarda da Silve, Dejana Lovrena, Mathiasa Chaga, Davora Vugrinca, Andersona Coste i drugih.

Tko se (ne) smatra krivim?

Podsjetimo, već smo pisali da se Krotu i Stipančića sumnjiči, prema prvim neslužbenim informacijama, da su preko off shore tvrtki na zahtjev Zdravka Mamića izvlačili novac iz Dinama, koji je time oštećen navodno za oko 80 milijuna kuna. U međuvremenu, u USKOK-u bi mogli opet završiti na novoj rundi ispitivanja Zdravko i Mario Mamić te Damir Vrbanović, koji su sinoć ispitani u Gajevoj, a potom su prenoćili u policijskom pritvoru na Oranicama.

Izvršni predsjednik Dinama Zdravko Mamić te izvršni predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Damir Vrbanović ispitani su u srijedu navečer u sjedištu Uskoka, nakon čega su vraćeni u policijski pritvor na Oranicama gdje su i prenoćili, a jučer su pretražene i kuće osumnjičenika, kao i prostorije GNK Dinama te Hrvatskog nogometnog saveza (HNS-a).

Odvjetnici osumnjičenih novinarima nisu željeli otkriti detalje slučaja zbog kojega je petorka uhićena pa je tako Mamićeva odvjetnica Jadranka Sloković samo kratko kazala je da je njen branjenik pred USKOK-ovim istražiteljima iznio svoju obranu i negirao nedjela koja mu se stavljaju na teret.

Više se nije moglo doznati niti od Vrbanovićeva odvjetnika Janjka Grlića, koji je samo kazao da se ni njegov klijent ne osjeća krivim te da je pred istražiteljima koji ga, između ostalog terete za zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju, iznio obranu i odgovarao na pitanja.

Prema pisanju Večernjeg lista, kojii javlja da je Krota već dovezen na ispitivanje, prema onome što je zasad poznato USKOK sumnja da je novac iz Dinama izvlačen od 2004. do 2015., i to preko transfera brojnih igrača pa su se tako pod lupom istražitelja navodno našli transferi Eduarda da Silve, Marija Mandžukića, Boška Balabana, Dejana Lovrena, Georga Kocha, Damira Vugrinca, Matthiasa Chaga te jednog broja Brazilaca koji su igrali u Dinamu.

Kad je riječ o Lovrenu, podsjetimo, njegov transfer već je bio predmet prve istrage pokrenute u srpnju protiv Zdravka Zorana Mamića, Vrbanovića i poreznika Milana Pernara. Tada je sporan bio aneks Lovrenova ugovora za koji USKOK sumnja da je fiktivan. USKOK u toj istrazi Mamića i ostale sumnjiči za razne malverzacije teške oko 100 milijuna kuna, a tijekom te istrage ispitan je i nogometaš Real Madrida Luka Modrić, čiji je ugovor, sumnja USKOK, također imao lažni aneks.