Crna kronika RATNI ZLOČIN U BIH

Sedam 'Puma' privedeno na sud u Zagrebu

Sedmorica bivših pripadnika Hrvatske vojske osumnjičenih za ubojstvo petorice srpskih ratnih zarobljenika za vrijeme akcije 'Maestral 2' u BiH, jutros su iz policije prepraćeni istražnom sucu zagrebačkog Županijskog suda

ZAGREB - Po riječima predsjednika Istražnog centra, suca Krešimira Devčića optuženi su iz policije na Županijski sud na Zrinjevcu dovedeni nešto iza 9 sati, uz kaznenu prijavu zbog ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika.

Najvjerojatnije će ih ispitati sudac Boris Ivančić, ali do pojavljivanja pred istražnim sucem mora se utvrditi niz detalja, primjerice imaju li privedeni odvjetnike ili im treba odrediti branitelje po službenoj dužnosti, kazao je Devčić.

Sedmoricu osumnjičenih bivših pripadnika, uglavnom časnika, 7. gardijske brigade HV-a 'Pume' tereti se da su po nalogu zapovjednika brigade pokojnog generala Ivana Korade 9. i 10. rujna 1995. u mjestima Mliništa i Halapići kod Glamoča za vrijeme vojne akcije Maestral 2 strijeljali zarobljene vojnike Republike Srpske Radoslava Lakića, Peru Vidovića, Petra Jotanovića, Dragoslava Mutića, Borislava Vukića i jednog nepoznatog muškarca.

Naslužbeno se doznaje da je prvoosumnjičeni bivši dozapovjednik 'Puma' brigadir Emil Crnčec koji je do nedavnog umirovljenja na vlastiti zahtjev bio zamjenik načelnika Operativne uprave Glavnog stožera HV-a.

Osim njega osumnjičen je i Nenad Jurinac, koji je također bio u stožeru brigade, te Tihomir Šavorić koji je nakon rata izabran za gradskog vijećnika u Ivancu. Ostali osumnjičenici su Anto Novačić, Robert Precehtjer, Goran Gaća i Robert Bevak.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još