NAKON DOVRŠETKA ISTRAGE

Ispitan Crnogorac u istrazi Pukanićeva ubojstva

16.10.2009 u 18:14

Bionic
Reading

Iako je prije nekoliko dana potvrđeno da je istraga ubojstva suvlasnika i novinara Nacionala Ive Pukanića i njegova suradnika Nike Franjića završena, na zagrebačkom Županijskom sudu danas su ispitana još dva svjedoka, od kojih je jedan crnogorski poduzetnik Ratko Knežević, neslužbeno se doznaje od izvora bliskog istrazi

ZAGREB - Hrvatskoj javnosti Knežević je postao poznat u srpnju ove godine kada je u intervjuima crnogorskim i srbijanskim medijima kazao da je za Pukanićevo ubojstvo odgovoran duhanski kartel iza kojega stoji crnogorski premijer Milo Đukanović, inače Kneževićev kum.

Kao organizatora atentata na Pukanića, ali i šverca cigareta o kojemu je Nacional u više navrata pisao, Knežević je optužio Stanka Subotića Caneta.

U intervjuu jednom srbijanskom dnevniku Knežević je kazao da je 'kartel' izuzetno zabrinut zbog istrage Pukanićeva ubojstva te da se čak i diplomatskim kanalima pokušalo utjecati na usporavanje istrage koja 'vodi prema Podgorici i Budvi'.

Kako je istraga na zagrebačkom Županijskom sudu tajna, nije poznato je li Knežević te optužbe ponovio i pred sutkinjom Ernom Dražančić.

Zbog ubojstva Pukanića i Franjića istraga se vodi protiv Roberta i Luke Matanića, Amira Mafalanija, Slobodana Đurovića, Željka Milovanovića, koji je u pritvoru u Beogradu, te bjegunca Bojana Gudurića, za kojim je raspisana međunarodna tjeralica i nagrada od 100.000 kuna.

Uz njih, za isti zločin su osumnjičeni Milenko Kuzmanović i Sreten Jocić, poznatiji kao Joca Amsterdam, protiv kojih se odvojeni postupak vodi u Srbiji.

Jocića se tereti da je preko svog kuma Đurovića naredio i naručio ubojstvo, bratiće Matanić i Mafalanija da su nabavili eksploziv i ostalo potrebno za atentat, a Milovanovića i Gudurića da su bili izravni počinitelji ubojstva.

Prema tvrdnjama hrvatskih i srbijanskih medija, te se optužbe, među ostalim, temelje i na iskazu svjedoka pokajnika koji je sudjelovao u pripremi ubojstva, ali se nagodio s odvjetništvom i odlučio svjedočiti protiv ostalih osumnjičenika.