NOVI DOKAZI

Za smrt Toše Proeskog kriva nepažnja vozača

23.12.2008 u 21:32

Bionic
Reading

Ključni uzrok nesreće, u kojoj je 16. listopada 2007. nedaleko od Nove Gradiške poginuo pop pjevač Toše Proeski, nije brzina nego nepažnja vozača Georgia Georgievskog (33), objavili su makedonski vještaci na sudu u Skoplju, javlja makedonska TV A1

SKOPLJE - "Brzina nije glavni krivac za nesreću, nego neodgovarajuća reakcija vozača Touarega. Možda je zaspao, radio nešto drugo, slušao glazbu", rekao je vještak Stoilko Zlatkovski, piše Jutarnji list

Vještaci Tehničkog fakulteta u Bitoli utvrdili su nakon ponovljenog vještačenja VW Touarega da bi poznati makedonski pjevač poginuo čak i je brzina bila znatno manja. Naime, udarac u predjelu nosa i usta, koji je bio poguban za Tošu, bio bi smrtonosan i pri manjim brzinama. Prema nalazu vještaka automobil je udario u prikolicu kamiona svojim najslabijim dijelom, nakon čega su zdrobljeni dijelovi vozila Toši zadali kobni udarac. Vještaci također tvrde da se zračni jastuci nisu otvorili jer je usporavanje vozila bilo mnogo manje od onog koje je neophodno za njihovo aktiviranje. Dodali su kako nijedna funkcija Touarega nije otkazala.

Makedonski stručnjaci također su drugačije procijenili brzinu Touarega u trenutku nesreće. Prema hrvatskom izvješću ona je bila oko 170 km na sat, a prema makedonskom oko 140.

Tošina menadžerica Ljiljana Petrović kao oštećena nije se priključila tužbi i odustala je od traženja materijalne odštete.

Nova odvjetnica vozača Georgia Georgievskog zatražila je da se vještačenje makedonskih stručnjaka poništi jer se razlikuje od hrvatskog. Također je zatražila da se na njemu pojavi vozač kamiona Slaviša Kuzmanović iako on nije optužen, a sud ima njegovu pismenu izjavu.

Suđenje se nastavlja u ožujku.