ŽELITA TOMIĆ

Nestala krunska svjedokinja protiv Cvika

Bionic
Reading

Sudac Županijskog suda u Splitu naložio je načelniku krim-odjela PU dubrovačko-neretvanske nalog da hitno pronađu Želitu Tomić, krunsku svjedokinju u slučaju protiv Jakše Cvitanovića Cvika, za kojeg je prodavala heroin na otoku Korčuli

Za početak sljedećeg tjedna zakazan je nastavak suđenja Cviku i njegovoj skupini, kada bi trebala svjedočiti Želita Tomić, koja na svojoj kućnoj adresi nije primila sudske pozive koji su joj više puta upućeni.

'Kako su se pozivi vratili s naznakom da nisu uručeni, morao sam poduzeti mjere da osiguram njezinu prisutnost na raspravi', kazao je Zoran Matulović, predsjednik sudskog vijeća koje vodi raspravu protiv korčulanske narkoorganizacije.

Sudac Matulović kaže da mu nije poznato je li Želita još uvijek u programu zaštite svjedoka, ali da je upravo dubrovačka policija, koja je pokrenula kazneni postupak, nadležna da je nađe. 'Ako je ona pod njihovom zaštitom, oni će je obavijestiti da dođe na raspravu, a ako je zaista napustila program zaštite, njihov zadatak je da je nađu kako bi došla svjedočiti', odlučan je Matulović.

Jakša Cvitanović Cvik


Još tijekom suđenja Cviku za prijetnje Petri Gugić početkom ove godine na splitskom sudu, jedan od ispitanih na raspravi izjavio je da je Želita sama napustila program zaštite. Dotada je pod strogim mjerama osiguranja dovođena na korčulanski Općinski sud gdje je svjedočila protiv osoba koje su bile optužene za njezinu otmicu, ali su sve oslobođene. Pod najstrožim mjerama osiguranja dovedena je i na splitski sud kada je svjedočila u sklopu istrage protiv Vedrana Biuka zbog dilanja heroina, piše Slobodna Dalmacija.

Želitu je kao dilericu heroina spomenulo više svjedoka na suđenju Cviku i ostalim optuženima, a jedan od njih kazao je da ju je zadnji put vidio dok je bila pod zaštitom. Naveo je tada da je bila 'natečena i izgledala je kao da nije pri sebi od tableta, a bila je lipa cura'.

Želita Tomić bitan je svjedok i za dio optužnice koji tereti Anu Birimišu, dubrovačku odvjetnicu, za dilanje i pranje novca. Dio optužnice koji je tereti za prodaju heroina osniva se na svjedočenju Želite koja je opisala kako je jednom prigodom preuzela 'turu' heroina od Cvika.

U vrijeme kada je prodavala heroin za Cvika, Želita je bila ovisnica i živjela je s Milanom Trifkovićem. Odmah nakon uhićenja Cvikove skupine, ona je postala jedna od okrivljenih te je provela neko vrijeme u pritvoru, no ubrzo postaje krunski svjedok i izlazi iz pritvora poslije urgentne obustave kaznenog progona nad njom. Njezin iskaz najdetaljnije opisuje sustav rada dilera heroina na korčulanskim ulicama kojima je upravljao Cvik.