KOMPLIKACIJE NA ŽUPANIJSKOM SUDU

Peripetije u slučaju Sanader: Odluka o izuzeću Turudića tek sutra

07.09.2015 u 15:12

Bionic
Reading

Sudsko vijeće pod predsjedanjem Ivana Turudića sutra ujutro odlučivat će o zahtjevu obrane bivšeg premijera i predsjednike HDZ-a Ive Sanadera, za izuzećem predsjednika tog istog sudskog vijeća Ivana Turudića, koji bi ponovno trebao suditi u slučajevima Hypo i Ina-Mol. Turudiću i ostatku sudskog vijeća na raspolaganju će biti dvije opcije - zahtjev odbiti ili ga proslijediti na odlučivanje na Vrhovni sud

Na jutrošnjem ročištu Sanaderovi odvjetnici Jadranka Sloković i Čedo Prodanović zatražili su izuzeće Turudića kao predsjednika sudskog vijeća koje sudi u slučajevima Hypo i INA-MOL, ali i izuzeće Turudića kao predsjednika zagrebačkog Županijskog suda.

'Sutra će biti odluka o našem zahtjevu. Tražili smo izuzeće Ivana Turudića i kao predsjednika Županijskog suda i kao predsjednika sudskog vijeća u ovom predmetu. Tražili smo i izuzeće svih sudaca ovog suda od odlučivanja u pogledu izuzeća gospodina Turudića. Smatramo da taj naš zahtjev treba riješitit predsjednik Vrhovnog suda', pojasnila je poslije ročišta Sanaderova odvjetnica Jadranka Sloković.

Odvjetnici traže izuzeće Turudića jer je i, kako podsjećaju, Ustavni sud naložio da se razmotri potreba promjene sudskog vijeća.

Ovakvim zahtjevom Sanaderova je obrana Turudića stavila u vrlo nezahvalni položaj. Radi se o neuobičajenoj situaciji u pravosuđu, priznaje i glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić.

'U ovom trenutku situacija je sljedeća. Sudsko vijeće je donijelo odluku da će o prijedlogu obrane za izuzećem predsjednika sudskog vijeća, koji je ujedino i predsjednik suda, kao i za izuzećem svih ostalih sudaca odlučiti sutra. Sutra ćemo znati odluku o tome da li će se o samom prijedlogu uopće odlučivati u smislu hoće li on uopće biti dostavljen na Vrhovni sud radi odluke, ili će eventualno taj isti prijedlog biti odbačen', kazao je novinarima nakon ročišta Devčić.

Pojasnio je kako načelno o izuzeću predsjednika suda uvijek odlučuje predsjednik višeg suda, odnosno predsjednik Vrhovnog suda. 'Obzirom na činjenicu da se ovdje traži i izuzeće svih ostalih sudaca, dovodimo se u situaciju da na samom Županijskom sudu ne bi imao itko odlučivati u tom predmetu kao eventualni zamjenik. Sitacija nije jednostavna, prijedlog obrane je kompleksan i poziva se na niz odluka Europskog suda za ljudska prava i zbog toga ćemo odluku o tome hoće li prijedlog biti proslijeđen na razmatranje Vrhovnom sudu ili će biti odbačen, doznati sutra', kazao je Devčić.

Drugim riječima, sudac Turudić i ostatak sudskog vijeća odlučivat će o tome hoće li prijedlog o njegovom izuzeću proslijediti Vrhovnom sudu. Devčić ni kojim riječima nije želio prejudicirati sutrašnju odluku sudskog vijeća, no kazao je da ukoliko zahtjev Sanaderove obrane bude odbačen, po njegovom mišljenju, postoji pravo na žalbu. Ukoliko pak Turudić i ostatak sudskog vijeća prijedlog proslijede Vrhovnom sudu, Devčić prepostavlja da bi viši sud to mogao brzo riješiti.

'Možemo reći da kao što nam i veći broj predmeta u zadnje vrijeme donosi neke nove procesne situacije, tako na izvjestan način je i ovo jedna od situacija koja nije uobičajena', kazao je Devčić.

Podsjetimo, ponovljeni postupak na zagrebačkom Županijskom sudu u slučajevima Hypo i INA-MOL opet će voditi predsjednik zagrebačkog Županijskog suda Ivan Turudić, kojemu je Ustavni sud nedavno srušio prvu presudu protiv Sanadera.

No, obrana bivšeg premijera upozorila je još nakon zakazivanja pripremnog ročišta krajem srpnja da je Ustavni sud u obrazloženju rušenja Sanaderove presude zbog ratnog profiterstva u 'slučaju Hypo' te primanja mita od mađarskog MOL-a, preporučio da bi se ponovljeni postupak trebao provesti pred novim sudskim vijećem. Stoga su Sanaderovi odvjetnici Jadranka Sloković Čedo Prodanović već ranije najavili da će tražiti izuzeće suca Turudića.

Tijekom suđenja uglavnom bi se trebale riješiti pravne stvari na koje je upozorio Ustavni sud, a predviđeno je i saslušanje Roberta Ježića te njegova odvjetnika Marijana Hanžekovića

Sanaderovi odvjetnici ističu i da je za rujan, kada su prema objavljenom rasporedu predviđena ročišta u ponovljenom Sanaderovom suđenju, već zakazana suđenja u slučaju Planinska, u kojem je Sanader također optužen zbog korupcije.