NOVI VAL KRIMINALA

Prevaranti haraju hrvatskim selima, žrtve su im starci

03.09.2015 u 14:02

Bionic
Reading

Stariji stanovnici ruralnih područja sve su više izloženi krađama i prijevarama pa policija upozorava da u domove nije pametno puštati nepoznate osobe, posebno ako se prethodno pouzdano ne utvrdi o kome je riječ

Posljednja dva slučaja krađe i prijevare na štetu starijih osoba prijavljeni su sisačkoj policiji.

U srijedu oko podneva u Tišini Erdedskoj u općini Martinska Ves, kod 85-godišnje mještanke došla su dva nepoznata muškarca navodeći kako pregledavaju ispravnost novčanica.

Ona im je na njihovo traženje na uvid dala novčanice i dok je jedan muškarac s njom reazgovarao, drugi je iskoristio njezinu nepažnju i ukrao novac. Muškarci su potom izašli iz kuće automobilom se udaljili u nepoznatom pravcu, a policija traga za počiniteljima.

Prijevaru je prijavio i 69-godišnji stanovnik Dužice u općini Lekenik. Njemu je došao nepoznati muškarac koji mu je obećao nepovratni kredit od 20.000 eura. Kako bi mu mogao realizirati kredit, oštećeni mu je dao nekoliko tisuća kuna za navodne troškove. Muškarac je otišao, a kada je oštećeni pokušao s njim kasnije stupiti u kontakt, prevarant se više nije javljao, doznaje se u policiji.

'Ne dajte se zavesti uvjeravanjem nepoznatih osoba, njihovim titulama i sličnim nastupima. Ne nasjedajte na upornost nepoznatih osoba koje vam po svaku cijenu žele ući u dom pod izlikom nuđenja na prodaju 'po povoljnim cijenama' raznih predmeta (medicinskih pomagala npr. masažera, knjiga, posteljine, suđa, kućanskih uređaja i sličnog), zatim 'bolesti', traženja milostinje i sličnog - jer se izlažete riziku', upozorava policija.

Upozoravaju i da od svih 'pokućaraca' koji se predstave kao službene osobe zatraže službenu iskaznicu koju su sve osobe koje službeno postupaju dužne imati i dati na uvid.