JEDAN VOJNIK PREMINUO

Zbog mučenja hrvatskih vojnika optužnica protiv državljanina Srbije

25.08.2015 u 09:46

Bionic
Reading

Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO) u Splitu je nakon provedene istrage podiglo optužnicu protiv državljanina Republike Srbije (54) zbog počinjenja kaznenog djela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika, objavljeno je na stranicama odvjetništva

Na teret mu se stavlja da je od 4 do 11 sati 24. veljače 1993. godine na području Županije šibensko-kninske, tijekom oružane agresije tzv. JNA i paravojnih snaga iz SR Jugoslavije, te naoružanih srpskih paravojnih postrojbi tzv. Republike Krajine na Republiku Hrvatsku, na tada privremeno okupiranom području Republike Hrvatske postupio protivno odredbama Ženevske konvencije o postupanju s ratnim zarobljenicima od 12. kolovoza 1949. godine, navodi se u priopćenju ŽDO.

Okrivljenika se tereti da je kao zapovjednik voda tzv. Vojne policije pri 2. pješadijskoj brigadi zajedno s nekoliko pripadnika svog voda kamionom dovezao šestoricu zarobljenih pripadnika 15. Domobranske pukovnije Hrvatske vojske dopustivši da njemu podčinjeni pripadnici postrojbe nečovječno postupaju prema ratnim zarobljenicima, pa su ih tukli šakama, nogama i kundacima pušaka po cijelom tijelu. Od posljedica ovakvog mučenja preminuo je zarobljeni hrvatski vojnik, stoji na kraju priopćenja ŽDO.