DUŽNOVIĆ SE KAJE ALI SE NE SJEĆA ZLOČINA

Pijan i drogiran krenuo u krvavu pljačku banke

13.10.2009 u 10:07

Bionic
Reading

Iako je na početku suđenja priznao da je u krvavom pohodu u Reiffeissen banci u Sesvetama 5. svibnja ove godine ubio mladoga policajca Ivana Grbavca i prilikom bijega teško ranio još četvoricu njegovih kolega, Kazimir Dužnović danas je u svojoj obrani rekao da je na dan zločina bio pod utjecajem tableta i alkohola te da se nikako ne može sjetiti što se zapravo događalo.

'Ne znam točno koliko sam popio i uz najbolju volju pokušavam se sjetiti da mogu objasniti vama ali i samom sebi što se zbivalo. Mogu samo reći da se iskreno kajem', kazao je Dužnović iznoseći svoju obranu na zagrebačkom Županijskom sudu.

Rekao je da se na dan zločina, kao i svakog drugog dana, probudio između sedam i osam sati, doručkovao te odmah popio terapiju subuteksa, namijenjenu ovisnicima o teškim drogama, i dozu apaurina koja je, kako je rekao, bila nešto veća nego obično jer se nije dobro osjećao.

Odvjetnik Krešimir Krsnik

Zbog sumnje da je jedan od policajaca pucao u ubijenog policajca Ivana Grbavca, Krsnik će nakon očitovanja o nalazu sudsko-medicinskog vještaka zatražiti i njegovo svjedočenje.

 

Krsnik je za tportal.hr rekao i da će inzistirati na balističkom izvješću jer 'vještaci nisu provjeravali zrna pištolja niti su izuzeli cijevi na pregled'.

 

Sutra će na Županijskom sudu u Zagrebu svjedočiti još jedan policajac, forenzični psihijatar Miroslav Goreta te, ako sudac dopusti, i medicinski vještak.

Potom je, tvrdi, otišao do djevojke s kojom je, uz razgovor o vezi kojoj su se protivili njihovi roditelji, pio žestoka alkoholna pića. "Nakon razgovora otišao sam i lutao ulicama Sesveta, gdje sam također ispijao alkoholna pića", kazao je, dodajući da se ne sjeća ničega što se kasnije događalo.

Nakon toga nije želio odgovarati na pitanja suda, obrane ili tužiteljstva. Na zadnjem ročištu se zbog raznih lijekova za smirenje utvrđivalo je li optuženi uopće sposoban pratiti raspravu, no danas je rekao da se zbog nove terapije osjeća znatno bolje.

Predsjednik sudskog vijeća Vladimir Vinja izvijestio je da je na sud prije rasprave došao i nalaz sudsko-medicinskog vještaka o ozljedama ubijenog policajca, o kojemu će se obrana i optužba morati očitovati sutra.

Dužnovićev odvjetnik Krešimir Krsnik na posljednjem je ročištu zatražio vještačenje ističući da situacija oko pogibije mladoga Grbavca 'ostavlja neka pitanja'. Naime, iako je prema snimkama na nadzornim kamerama policajac Grbavac u trenutku ubojstva Dužnoviću bio okrenut licem, prema nalazu obdukcije ulazna rana od metka mu je bila na leđima, a izlazna na glavi. Obrana zbog toga želi razjasniti je li Grbavca možda greškom ustrijelio netko od njegovih kolega ili je stradao od odbijenog metka.

Suđenje se nastavlja svjedočenjem policajaca koji su bili na mjestu zločina.