NESREĆA U BIH

Automobil kninske gradonačelnice kod Livna udario divljeg konja

28.07.2015 u 14:58

Bionic
Reading

Kninska gradonačelnika Josipa Rimac doživjela je u petak navečer prometnu nesreću kod Livna u susjednoj BiH u kojoj je lakše ozlijeđena nakon što je službeno vozilo grada Knina za čijim je upravljačem bio šibensko-kninski dožupan Tomislav Vrdoljak udarilo u divljeg konja koji je zbog prijeloma noge morao biti usmrćen, potvrdila je tamošnja policija

'Vozilo Passat šibenskih oznaka kojim je upravljao T. V. (42) iz Knina u petak je oko 21,15 sati na magistralnoj cesti Livno – Šuica – Kupres kod predjela Borova glava udarilo u konja', rekao je glasnogovornik MUP-a Hercegbosanske županije Ivica Vrdoljak.

Na automobilu je po njegovim riječima napravljena manja šteta, dok putnici nisu zadobili teže ozljede.

Konj je nakon nezgode predan lokalnoj udruzi za zaštitu životinja koja ga je morala usmrtiti zbog prijeloma kosti.

U društvu s kninskom gradonačelnicom i dožupanom Vrdoljakom u vozilu su bili i zamjenici gradonačelnice Nikola Blažević i Slaven Ivić. Nakon očevida svi su napustili mjesto nesreće i nisu zatražili liječničku pomoć, ali su navodno svi pomalo natučeni.

Kninska gradonačelnica, koja se danas nalazi na klauzuri HDZ-a u Vodicama, izjavila za Hinu da je zadobila lakše ozljede, ali da je to neće omesti u priprema za 20. obljetnicu Oluje.

Za šibenski portal Tris izjavila je da ne poznaje to područje, ali da je to bilo negdje u okolici Livna kada su automobilom naletjeli na krdo divljih konja. "Vozač je čitav dan pio samo kavu i vodu, nije brzo vozio, ali bio je mrak i konji su skočili pred nas. Hvala Gospi da smo svi živi i zdravi", ispričala je Rimac šibenskom portalu, po čijem je pisanju Rimac natučeno rame.

Nesreća se dogodila nakon što je Rimac sa suradnicima u petak sudjelovala na zajedničkoj klauzuri dva HDZ-a Hrvatske u BiH u Vitezu.

Divlji livanjski konj, po podacima iznesenima na stranici Ljepote Bosne i Hercegovine, obitava više od 40 godina na području visoravni Krug, na 140 četvornih kilometara i predstavlja jedan od rijetkih toliko velikih divljih krda na području Europe.

Ti konji nisu oduvijek divlji već su oni potomci pitomih konja koje su vlasnici, dolaskom mehanizacije, prije pola stoljeća počeli puštati na slobodu da sami brinu o sebi. Zanimljivo je da nikad ne napuštaju to područje.

Godinama je broj konja varirao, a nakon rata je po nekim procjenama bilo oko 300 konja. Broj se smanjivao najviše zbog lovokradica i prometnih nesreća. Kako bi se spriječilo osipanje, općina Livno je proglasila konje zaštićenom vrstom.