ŽELI NA SLOBODU

Zdravko Mamić nudi pet milijuna kuna u kešu za jamčevinu

10.07.2015 u 14:30

Bionic
Reading

Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda sljedećeg će tjedna odlučivati o žalbama na istražni zatvor nedavno uhićenim čelnicima Dinama braći Mamić te izvršnom direktoru Hrvatskog nogometnog saveza Damiru Vrbanoviću, čiji su odvjetnici od suda zatražili da im uz gotovinsku jamčevinu omogući obranu sa slobode.

Četvrti okrivljenik, poreznik Milan Pernar koji je prvi završio u istražnom zatvoru, nije se žalio, neslužbeno zato jer je Uskok u odnosu na njega predložio najmanji broj svjedoka.

Odvjetnici trojice osumnjičenika koji su se žalili na istražni zatvor sudu su ponovno ponudili i jamčevine, kao zalog da njihovi branjenici na slobodi neće ometati istragu i ponoviti nedjelo, zbog čega je Uskok i tražio da tijekom istrage budu iza rešetaka. Za Zdravka Mamića je ponuđena jamčevina od pet milijuna kuna, za njegova brata Zorana dva milijuna, a za Vrbanovića 500 tisuća kuna u gotovini. Zbog toga nije isključeno da će izvanraspravno vijeće koje će odlučivati o žalbama sutkinji istrage Erni Dražančić predložiti da razmotri mogućnost puštanja na slobodu uz jamčevinu i dodatne mjere opreza.

Mamići su i ranije kao jamčevinu nudili kuću Zorana Mamića vrijednu oko 20 milijuna kuna, no sutkinja istrage nije ju prihvatila kao jamstvo, vjerojatno i zbog 'tereta' koji su na nju upisani. Vrbanović do sada nije nudio jamčevinu, no do promjene u strategiji obrane došlo je nakon što je otkazao punomoć odvjetniku Darku Maržiću i angažirao Matu Matića, koji je u nekim ranijim slučajevima bio i u odvjetničkom timu Zdravka Mamića

Odluka poznata sredinom tjedna

Odluka izvanraspravnog vijeća trebala bi biti objavljena najkasnije do sredine idućeg tjedna, kada bi i Uskok mogao početi ispitivati svjedoke u istrazi koja je pokrenuta zbog sumnja da je nizom nedjela braće Mamić i njihovih suosumnjičenika Dinamo oštećen za najmanje 117,8 milijuna kuna, a proračun za barem 12,2 milijuna kuna neobračunatog i neplaćenog poreza i prireza. Zdravko Mamić pritom je iz Dinama, po tvrdnjama Uskoka, nezakonito izvukao najmanje 52 milijuna kuna, dok je njegov mlađi brat Zoran na tom je klubu, ali i utaji poreza nezakonito zaradio 38,1 milijuna kuna.

Uskok nije naveo koliki je iznos mita pritom primio navodno korumpirani inspektor ispostave Porezne uprave u Sesvetama, koji je prvookrivljen u ovom slučaju. Također nije navedeno ni koliki je bio Vrbanovićev 'dio', odnosno zbog čega je kao direktor Dinama pristao potpisati sporne dokumente, koji su Mamićima navodno omogućili da dođu do klupskog novca i izbjegnu oporezivanje.

Neslužbeno se doznaje da su među svjedocima koje Uskok želi ispitati nogometni reprezentativci Luka Modrić i Dejan Lovren, predsjednik Dinama Mirko Barišić, predsjednik tog kluba Tomislav Svetina, financijski direktor Matej Škegro, još neki bivši i sadašnji nogometaši, kao i članovi obitelji Mamić

Uskok je, kako se doznaje, predložio ukupno 80-ak svjedoka, no, Mamići bi, po mišljenju sutkinje istrage, mogli utjecati tek na njih dvadesetak. Najavljujući žalbe nakon odluke o istražnom zatvoru odvjetnici Zdravka i Zorana Mamića kazali su da oni ne planiraju podnijeti ostavke u Dinamu te da odlučno poriču sve što im se stavlja na teret.