IZRUČENJE ZLOČINCA

Specijalci dopratili kapetana Dragana u splitski zatvor

09.07.2015 u 10:10

Dragan Vasiljković u kombiju prevezen iz Zračne luke Zagreb

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anić

Bionic
Reading

Osumnjičeni ratni zločinac Dragan Vasiljković, poznat pod nadimkom kapetan Dragan stigao je u splitski zatvor u pratnji specijalaca. Vasiljkovića su jučer hrvatski policajci preuzeli u Australiji koja ga je Hrvatskoj izručila zbog optužbe za ratne zločine.

Dragan Vasiljković je nakon duge pravne bitke koja je počela prije devet godina izručen Hrvatskoj i nalazi se u Hrvatskoj. Dalje će biti procesuiran kao svaki drugi optuženik', izjavio je ministar pravosuđa Orsat Miljenić na izvanrednoj konferenciji za novinare. Miljenić je kazao da će Vasiljković biti predan pravosudnim tijelima i postupak ide svojim tijekom.

U Splitu ga kao prvi korak u procesu za teške ratne zločine između 1991. i 1993. očekuje davanje iskaza pred istražnim sucem Županijskog suda koji će vjerojatno donijeti odluku o određivanju jednomjesečnog istražnog zatvora. To su ujedno sve poznate i potvrđene informacije jer oko ovog slučaja vlada pravi zavjet šutnje: još se ne zna hoće li Vasiljković iz Zagreba u Split biti prebačen avionom, helikopterom ili kopnenim putem, kao ni hoće li zatražiti promjenu odvjetnika koji će ga zastupati. Poznato je samo da će na transferu biti angažirane interventne policijske jedinice.

Za odvjetnika po službenoj dužnosti splitski sud dodijelio mu je Darka Stanića, inače bivšeg partnera u zajedničkom odvjetničkom uredu s današnjim pomoćnikom ministra unutarnjih poslova Evelinom Tonkovićem, i to nakon što je nekoliko njegovih splitskih kolega odbilo taj posao.

Nakon što bude prebačen u Split, Vasiljković bi mogao zatražiti predah zbog jednodnevnog putovanja s drugog kraja planeta pa postoji mogućnost da bude ispitan tek sutra.

U splitskim pravosudnim krugovima vlada nedoumica oko proceduralnih koraka, no nitko se službeno ne želi izjašnjavati jer se radi o osjetljivom i medijskom slučaju. Naime zasad je još ne zna hoće li po izručenju Vasiljković biti predan u pritvor ili samo pritvorskom nadzorniku. Istraga protiv njega otvorena je po starijoj verziji Kaznenog zakona po kojoj bi on trebao direktno u pritvor na Bilicama, a po novoj verziji zakona postupak je nešto promijenjen.

'Neslužbeno sam upoznat da je gospodin Vasiljković na putu za Split, no službeno me nitko nije obavijestio, niti postoji potreba za to', kazao je za tportal splitski odvjetnik Darko Stanić.

'U Splitu se očekuje između tri i četiri sata poslijepodne, nakon čega će biti doveden pritvorskom nadzorniku, a potom će se o svemu biti obaviješteno Županijsko državno odvjetništvo, te ja kao njegov odvjetnik', kazao nam je Stanić.

Pretpostavlja da će, u skladu sa zakonskim rokovima, Vasiljkovićevo prvo ispitivanje pred istražnim sucem splitskog Županijskog suda biti zakazano za petak ujutro između 8 i 10 sati.

Inače, u Splitu se još uvijek spekulira da će osumnjičeni ratni zločinac ipak angažirati nekog drugog odvjetnika, budući da mu obranu kao svom državljaninu financira Australija.

Saborski zastupnik HDZ-a Gordan Jandroković je za N1 kazao da je izručenje Dragana Vasiljkovića važno zbog žrtava jer je on jedan od simbola srbijanske agresije na Hrvatsku. Savo Štrbac je za N1 izjavio da je uvjeren da se protiv Vasiljkovića ne može podnijeti ni kvalitetna optužnica, a kamoli optužnica. Uvjeren je da u Hrvatskoj Vasiljković neće imati pravedno suđenje.
388411, 381797, 364011, 344817 Slučaj Kapetana Dragana - prvo uspješno izručenje iz Australije

Dragan Vasiljković, poznatiji kao Kapetan Dragan, konačno se će se, nakon devetogodišnje pravne sage, suočiti s hrvatskim pravosuđem koje ga tereti za ratne zločine počinjene na području Knina početkom 90-ih godina, a njegov dolazak u Hrvatsku će biti prvo uspješno izručenje optuženog ratnog zločinca iz Australije, piše u izdanju od srijede australski dnevni list The Australian.

Vasiljkovića, koji je u Australiji živio pod imenom Daniel Snedden, hrvatsko tužiteljstvo sumnjiči da je kao jedan od vođa srpskih paravojnih snaga i zapovjednik 'Jedinice za posebne namjene' i 'Nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih postrojbi Alfa' kršio Ženevsku konvenciju jer je u zatvoru na kninskoj tvrđavi te u Bruškoj kraj Benkovca mučio, zlostavljao i ubijao zarobljene hrvatske vojnike i policajce.

Slučaj Vasiljković odugovlačio se skoro 10 godina, a tijekom te pravne sage zapovjednik paravojnih srpskih postrojbi podigao je i tužbu protiv Australiana zbog klevete, koju je naposljetku izgubio, a slučaj je dva puta došao i do samog Visokog suda, najviše pravne instance.Razvlačenje tog postupka je australske porezne obveznike stajalo milijune dolara i pokazalo da je Australija nonšalantna prema optuženim ratnim zločincima, dodaje list i podsjeća da je Mark Aarons, dugogodišnji aktivist, napisao bombastičnu knjigu o dugogodišnjoj volji australskih vlasti da pružaju utočište optuženicima za ratne zločine.

'Ovo je velika pobjeda za Australiju, da konačno možemo reći da je poduzela akciju protiv jednog od brojnih optuženika za ratne zločine koji su u ovoj zemlji našli sigurnu luku', kazao je Aarons.Bivši zamjenik tužitelja Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Den Haagu Graham Blewitt pozdravio je najavljeno izručenje kao dugoočekivani korak prema pravdi.Vasiljković je prvi put uhićen u siječnju 2006., nakon članaka u Australianu u rujnu 2005., a iz pritvora u Perthu je vodio pravnu bitku protiv izručenja punih devet godina te iscrpio sve zakonske mogućnosti da izbjegne pravdi.

Milanović o Draganu: Epizoda na putu provedbe pravde

Hrvatska država brani i štite svoje zakone, provodi pravdu i izručenje Dragana Vasiljkovića, kapetana Dragana, jedna je epizoda na tom putu, kazao je premijer Zoran Milanović. Na novinarsko pitanje da prokomentira današnje izručenje Hrvatskoj Dragana Vasiljkovića, Milanović je rekao da svi oni koji su kršili ratno pravo moraju strepiti da će kad tad biti uhićeni i privedeni pravdi, ma kako se zvali 'i kojoj god zastavi služili'.

'Hrvatska država brani i štite svoje zakone, provodi pravdu i to je samo još jedna od epizoda na tom putu', rekao je Milanović.