AKCIJE DILJEM HRVATSKE

Nogometna uhićenja i u Splitu: 'Pao' i policajac

04.07.2015 u 14:15

Bionic
Reading

Splitska policija zajedno s USKOK-om dovršila je kriminalističku istragu nad osam osoba u dobi od 27 do 57 godina, od kojih je jedan policijski službenik, osumnjičenih da su od 24. travnja do 17. svibnja ove godine počinili više kaznenih djela davanja i primanja mita, te kazneno djelo trgovanja utjecajem

Policijska uprava splitsko-dalmatinska u subotu je priopćila da su tijekom kriminalističkog istraživanja prikupili materijalne dokaze prema kojima su navedene osobe kao suci i delegat nogometnih utakmica I. Županijske nogometne lige (ŽNL), te odgovorne osobe nogometnih klubova, međusobno dogovarale i realizirale pristrano suđenje nogometnih utakmica koje su se odigravale između pojedinih klubova, u zamjenu za novac.

Utvrđena je i sumnja da su 27-godišnjak i 28-godišnjak, kao nogometni suci I. ŽNL, te 43-godišnjak kao delegat na utakmicama navedene lige, od predsjednika i trenera nogometnih klubova (42-godišnjak, dvojica 49-godišnjaka i 57-godišnjak) koji se natječu u navedenoj ligi, tražili i primili mito u raznim novčanim iznosima, dok su navedene odgovorne osobe iz nogometnih klubova, ujedno davale mito, kako bi spomenuti nogometni suci pristrano sudili nogometne utakmice, u korist zainteresiranih nogometnih klubova, odnosno da delegat na tim utakmicama ne bi reagirao na sudačke greške i previde.

Također je utvrđeno da je 27-godišnji nogometni sudac I. ŽNL, dogovorio s odgovornom osobom, 49-godišnjim predsjednikom jednog nogometnog kluba, da će kao nogometni sudac i dobar poznanik 28-godišnjaka, također nogometnog suca I. ŽNL, koji je određen da sudi nogometnu utakmicu I. ŽNL, utjecati na njega kako bi pristrano sudio nogometnu utakmicu, u korist nogometnog kluba, za što bi dobio novac, a na što 28-godišnjak nije pristao, navodi se u priopćenju.

Istragom je također utvrđena sumnja da je 55-godišnjak kao kontrolor suđenja u Županijskom nogometnom savezu, uoči odigravanja nogometne utakmice I. ŽNL eksplicitno sugerirao 27-godišnjem nogometnom sucu kako će suditi navedenu nogometnu utakmicu u korist jednog nogometnog kluba.

Dvadesetsedmogodišnjeg nogometnog suca, koji je ujedno i policijski službenik, također se sumnjiči da 4. travnja ove godine prilikom kontrole prometa nije sankcionirao utvrđeni prekršaj prekoračenja brzine kojeg je počinio 22-godišnjaka, pribavivši mu na taj način imovinsku korist u iznosu od 1000 kuna. Time je 27-godišnjak počinio kazneno djelo zloporabe položaja i ovlasti, navodi policija.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja Uredu za suzbijanju korupcije i organiziranog kriminaliteta podnijeta je kaznena prijava protiv osam osoba zbog sumnje, dok su 27-godišnjak, 28-godišnjak i 55-godišnjak predani pritvorskom nadzorniku, priopćila je PU splitsko dalmatinska.