23.000 ŠTEKA

Optuženi šverceri cigareta iz akcije Memphis

09.10.2009 u 16:32

Bionic
Reading

USKOK je pred zagrebačkim Županijskim sudom podigao optužnicu protiv deset osoba koje tereti da su od ožujka do lipnja ove godine prodali najmanje 1,8 milijuna kuna vrijedne cigarete koje su iz Bosne i Hercegovine prokrijumčarili u Hrvatsku

ZAGREB - Okrivljeni su, po navodima optužnice, najmanje dvaput iz BiH prokrijumčarili najmanje više od 23.000 šteka cigareta od čega su polovinu uspjeli prodati.

Krijumčarska skupina razotkrivena je u lipnju ove godine u akciji Memphis, a među članovima su i dvije osobe koje, uz hrvatsko, imaju i bosansko-hercegovačko državljanstvo.

Krijumčari su cigarete krijumčarili u preuređenom dijelu auto-cisterne, a u Zagrebu skrivali u jednoj autopraonici.

Skupina je optužena za udruživanje za počinjenje kaznenih djela te izbjegavanja carinskog nadzora.

Protiv dvojice članova krijumčarske skupine USKOK je predložio produljenje pritvora, a za sve članove skupine traži da im se oduzme imovina stečena kriminalom.

U USKOK-u kažu da je svaki član imao unaprijed utvrđene zadatke, od prikupljanja novca za kupnju cigareta, organiziranja prihvata i distribucije do nabavke u susjednoj državi, skladištenja i prodaje.

U policijskoj akciji zaplijenjeni su im i mobiteli, pištolj, veća svota domaćeg i stranog novca i manja količina cigareta s hrvatskim nadzornim markicama namijenjenima za izvoz.