IZDANA INTERNA TJERALICA

Mamić odgovorio: Ostojić je lažov i manipulator!

03.07.2015 u 09:54

  • +6

Djelatnici PNUSKOK-a odnose stvari iz kuće trenera Dinama Zorana Mamića

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj

Bionic
Reading

Policija je u suradnji s USKOK-om i PN USKOM-om u četvrtak ujutro krenula pretraživati kuće i stanove izvršnog predsjednika Dinama Zdravka Mamića i njegova brata, trenera u istom klubu Zorana Mamića, ali i izvršnog predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza te dugogodišnjeg direktora i izvršnog direktora Dinama Damira Vrbanovića. Na temelju kaznene prijave porezne inspekcije, pretražuje se imovina braće Mamić zbog sumnje na počinjenje kaznenih djela primanja i davanja mita, utaje poreza i drugih davanja i zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju. Sumnja se da su nezakonite radnje poduzimale odgovorne osobe GNK Dinamo i službena osoba Porezne uprave, navode u državnom odbvjetništvu (DORH)

Iz Porezne uprave nisu željeli komentirati otvorenu istragu koju vodi PN USKOK. Komentara nije imala ni glasnogovornica Dinama Sandra Špičić, koja je tek kazala da će ubrzo stav kluba biti objavljen na službenim internetskim stranicama. Hrvatski nogometni savez je na svojim stranicama potvrdio da je USKOK upao i u prostorije Saveza, no također nema što reći o procesu.

Prema informacijama Jutarnjeg lista, USKOK po prijavi Samostalnog sektora za otkrivanje poreznih prijevara Ministarstva financija istražuje provizije koje je Zdravko Mamić navodno uzimao od Luke Modrića, hrvatskog nogometnog reprezentativca koji igra za madridski Real. Samo primanje provizija nije sporno, već je pitanje je li Mamić na njih platio porez. RTL Direkt javlja da se radi o poreznim utajama visokim do 10 milijuna kuna.

Zdravko Mamić trenutačno se nalazi u Sloveniji, gdje se GNK Dinamo priprema za novu nogometnu sezonu. Tamo je izjavio da se čuo sa svojom odvjetnicom i ponudio odmah vratiti u Zagreb, ali mu je rekla da nije potrebno. 'Ostajem s momčadi dok mi netko ne kaže drugačije', rekao im je Zdravko Mamić. Iza 17 sati PNUSKOK je završio pretres kuće Zdravka Mamića. Policija je, javlja pak RTL, za Zdravkom Mamićem raspisala internu tjeralicu, pa bi on mogao biti uhićen čim se vrati u Hrvatsku.

U međuvremenu, ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić potvrdio je da je samostalni sektor za porezne prijevare Ministarstva financija podnio kaznenu prijavu na temelju koje USKOK i PNUSKOK provode hitne izvidne radnje u slučaju braće Mamić.

Gostujući u Dnevniku Nove TVOstojić je odbacio sve optužbe o političkom utjecaju koje je prema državnom vrhu iz slovenije uputio Zdravko Mamić. 'Gospodin Mamić, njegov brat, gospodin Vrbanović pa i gospodin iz Porezne uprave, trebaju se suočiti s dokazima u DORH-u i dokazati svoju nevinost. Nemojte preko televizije slati političke poruke, lijepo dođite u svoju voljenu zemlju pred neovisne institucije', pozvao je ministar.

Rekao je kako je Mamić jutros pozvan na obavijesni razgovor. 'On je to izrijekom odbio, pa ne može reći da o tome ništa ne zna', kaže ministar i dodaje da je na državnom odvjetniku hoće li narediti europski uhidbeni nalog ako se pokaže da se Mamić ne namjerava skoro pojaviti na razgovoru. 'Ako se uskoro ne vrate, državni odvjetnik može predložiti sucu istrage da se raspiše europski uhidbeni nalog', potvrdio je ministar.

'Mislim da se tu ne treba igrati, lijepo naka ostave svoje aktivnosti koje trenutno imaju. Nije moje da ih pozivam, ja kao ministar nisam ovlašten da ih pozovem, ali sigurno znam da je policija to napravila, znači da su pozvani i da je njihovo da se odazovu', zaključuje Ostojić.

Na prozivke ministra unutarnjih poslova Mamić je odgovorio iz Slovenije, kazavši kako ga nitko iz policije nije zvao na razgovor.

'Ministar je lažov i manipulator. Ja sam asistirao njegovim djelatnicima tijekom pretrage i razgovarao s njihovim čovjekom koji je bio šef svima koji su se tada nalazili u mojoj kući', rekao je Mamić.

Novinarima je pokazao da ga u 15.25, kada je navodno dobio poziv na razgovor, nitko nije zvao.

'Razočarao me ministar Ostojić, imao sam ga priliku vidjeti nekoliko puta. Plakao sam i krvario kad mu je život bio ugrožen. Ovo što danas radi je 'reality show' koji pokazuje da je sve točno što sam već ranije rekao, odnosno, da se radi o politici i klasičnoj sačekuši. Ovo je djelo njegova šefa Milanovića i njega osobno. Naravno da ću se javiti kad dobijem poziv, ali nitko me nije zvao. Pet puta sam pitao odvjetnicu i policiju koja je bila ujutro kod mene, trebam li doći, ali nitko nije rekao da moram', kazao je, kako prenosi Jutranji list, Mamić.

Mamić je zatražio od Ostojića da pojasni što je večer prije famozne utakmice na Poljudu 'radio u splitskom hotelu Lučica s direktorom poduzeća koje održava travnjak na Poljudu i što je radio s Kotromanovićem i Miljenićem'.

Mamić na HTV-u: Jovanoviću i Josipoviću, operite svoja prljava komunistička usta!

Da je ministar Ostojić lažov, Mamić je ponovio i u HTV-ovoj emisiji 'Otvoreno', no čelni čovjek Ministarstva unutarnjih poslova odmah mu je odgovorio: 'Kada ti netko pretresa kuću, onda bi bilo u redu javiti se, a ne voditi mamu na kupanje.'

Mamić je odmah verbalno napao Ostojića. 'Lažete! Vi ste jedan običan lažov! Može ga biti sram. Slušam ga cijeli dan. Lažove jedan, idemo na dekektor laži! Uzeo je istragu u svoje ruke zajedno s premijerom Milanovićem i siju strah po Hrvatskoj', rekao je Mamić.

Novinar tportala Borut Šips spomenuo je lihvarske ugovore s igračima i Mamićeve poslove u nogometu.

'Nikad se istrage uz Mamića nisu vezale uz nogomet, u kojem ima puno materijala za proučavanje. Ugovori s Eduardom su već dokazani kao lihvarski', rekao je Šips, no reagirala je Mamićeva odvjetnica Jadranka Sloković:

'U slučaju 'Eduardo' nema pravomoćne presude. Tužba gospodina Mamića je odbijena, ali pravomoćne presude nema. Taj slučaj nije završen. Ne možemo baratati s nekim činjenicama koje nisu utvrđene.'

Dobivši ponovno riječ, Mamić je ponovio da će se odazvati ako mu dođe poziv od policije.

'Ja ću doći kad me se pozove. Da nije u pitanju politički razlog, oni bi već mene odavno priveli. Spreman sam boriti se pa čak i ići na detektor laži. Nema nikakve istrage, postoje hitni izvidi', rekao je Mamić.

Nakon toga se neprimjereno obrušio na bivšeg ministra Željka Jovanovića i bivšeg predsjednika Ivu Josipovića.

'Predsjednik države je 2009. rekao da je u hrvatskom nogometu 'mala mafija'. Nakon toga je došla Milanovićeva vlada i rekla da močvaru treba isušiti. Zatim su Sabor i Vlada mijenjali zakone, sve ne bi li se meni naškodilo. Ministar Jovanović je prisiljavao Nadu Čavlović Smiljanec da do temelja uništi braću Mamić. Moram još nešto reći, Josipoviću i Jovanoviću, operite svoja prljava komunistička usta. Zato što su mi upali u stan, ja bih sada trebao prestati živjeti. Danas je policija došla kod mene u stan, a cijela Hrvatska zna da sam ja u Sloveniji. Kakva je to država koja svim ljudima koje treba ispitati dolazi dok nisu kod kuće', urlao je Mamić i dobio upozorenje voditelja da ne može na takav način razgovarati na televiziji.

Ministra Ostojića na kraju emisije još jednom je pozvao na detektor laži. 'Poručujem Milanoviću, Ostojiću, Jovanoviću i ostalima - nećete razbojnici!' zaključio je Mamić na kraju emisije.

Šuker: Naš nogomet političari koriste u predizborne svrhe

O svemu se u popodnevnim satima oglasio i šef Hrvatskog nogometnog saveza Davor Šuker. Poručio je da se treba sve slegnuti i da treba pustiti da institucije rade svoj posao, prenose 24sata.

'Teško mi je objasniti kolegi iz nizozemskog saveza da unatoč tome što je hrvatski nogomet priznat u svijetu, u zemlji nemamo adekvatan tretman. Nemamo potporu politike, poput jedne Mađarske, da ne idem dalje. Naš nogomet političari koriste u predizborne svrhe. Neki bi kod nas željeli da se naša reprezentacija izbaci iz natjecanja, ali im to neće uspjeti', kazao je Šuker.

Dodajući kako su izdvajanja za sport iz proračuna mala i da nogomet doslovce diše na škrge, poslao je i poruku da domaći mediji ne cijene dovoljno ono što nogomet predstavlja.

'Molim medije koji s toliko srčanosti rade kad treba nogomet oblatiti, da s istim žarom podržavaju i sve što je dobro u nogometu', poručio je prvi čovjek hrvatskog nogometa.

GNK Dinamo je na službenim internetskim stranicama objavio priopćenje koje potpisuju Zdravko i Zoran Mamić, a u kojem obavještavaju javnost da je po nalogu županijskog suda u tijeku istraga koju provodi PN USKOK i u kojoj su predmet obrade naša njih dvojica.

'Cijela hrvatska javnost zna da se već godinama vrši kontrola i nadzor nad radom našeg kluba i pojedinaca u istome i ovo je još jedna u nizu takvih. Naravno da ćemo kao klub i kao pojedinci surađivati sa svim institucijama i organizacijama koje to od nas budu tražile. Ipak, moramo izraziti žaljenje što se to odvija u vrijeme i na način kada se mi nalazimo na svojim radnim mjestima, odnosno, na priprema s prvom momčadi Dinama u inozemstvu, a znajući što nam se stavlja na teret, ne možemo ne izraziti čuđenje odabranim izborom, načinom i vremenom vođenja postupka', stoji u priopćenju.

RTL Autor: RTL


Pretres kuće Zdravka Mamića, video: Goran Stanzl / PIXSELL

Zdravko i Zoran Mamić naglašavaju putem istog priopćenja da je ono što im se stavlja na teret apsolutno bespredmetno i iskonstruirano te su sigurni da će dokazati zakonitost postupaka i odluka.

'Još jednom, bezuvjetno ćemo surađivati, a iako se u dosadašnjim postupcima nismo uvjerili u isto, tražimo profesionalnost i korektnost svih službi. Sigurni smo da nismo i da nećemo okaljati sveto ime Dinamo, a niti sebe osobno kao niti naše obitelji. Nastavljamo sa svim sportskim aktivnostima i uvjeravamo naše navijače da budu mirni i spokojni te da nam čuvanjem mira pomognu da ostvarimo snove svih nas – ostvarivanje velikih europskih rezultata', zaključuju u priopćenju braća Mamić.

RTL Autor: RTL


Pretres kuće Zorana Mamića, video: Borna Filić / PIXSELL