ETNIČKO ČIŠĆENJE

Vukovarci ogorčeni na presudu za masakr u Sotinu

26.06.2015 u 15:20

Bionic
Reading

Sudsko vijeće Odjela za ratne zločine Višeg suda u Beogradu u petak je zbog zločina u Sotinu krajem 1991. godine i ubojstva 16 hrvatskih civila nepravomoćno osudilo dvojicu od petorice nekadašnjih pripadnika milicije i teritorijalne obrane na ukupno 24 godine zatvora. Kazna od 15 godina izrečena je Draganu Mitroviću, a Žarko Milošević je ranije, po sporazumu o priznanju krivnje, kažnjen sa devet godina zatvora

Trojica suoptuženika za pomaganje u ubojstvu 13 civila - Dragan Lončar, Mirko Opačić i Miroslav Milinković, oslobođeni su optužbi u nedostatku dokaza, obrazložilo je sudsko vijeće. U kaznu Miloševiću bit će uračunato i vrijeme provedeno u pritvoru tijekom istrage, od siječnja do ožujka 2013. godine. Prema tvrdnjama predsjednice sudskog vijeća Vere Vukotić, izricanjem presude slučaj Sotin 'nije u potpunosti zatvoren i riješen' jer postoje još dvojica osumnjičenih, Željko Jokić i Goran Pavić, protiv kojih je postupak u prekidu jer nisu dostupni pravosuđu, budući da se nalaze u Australiji i Kanadi.
Za Jokićem i Pavićem raspisana je tjeralica i, po riječima sutkinje Vukotić, nije isključeno da će i oni jednog dana biti procesuirani.

Obrazlažući presudu, predsjednica sudskog vijeća je ukazala na nespornu krivnju skupine optuženih, naglasivši da trojica od petorice nisu osuđeni zbog nedostatka nedvojbenih dokaza i činjenica o njihovom sudjelovanju u ubojstvu 13 hrvatskih civila. Ona je istaknula i da mozaik ovog slučaja ne može biti kompletiran jer je 'nekoliko potencijalnih svjedoka i potencijalnih okrivljenika u međuvremenu preminulo', a tijekom procesa su spominjani kao počinitelji ili suorganizatori i pomagači zločina koji je nedvojbeno imao sve elemente etničkog čišćenja.

Sutkinja Vukotić je rekla kako su se 'mnogi od svjedoka pred sudom dozirano izjašnjavali' o događajima i detaljima koje znaju. 'Možda znaju i više, ali to nisu rekli, koristeći pravo da ne moraju govoriti ono što bi moglo njih optužiti za kaznena djela', rekla je sutkinja, navodeći kao mogućnost prešućivanja saznanja o zločinu i činjenicu da su pojedini svjedoci optuženi pred hrvatskim pravosuđem. Sutkinja je, na zahtjev odvjetnika optuženih, donijela odluku da se rok za žalbu na nepravomoćnu presudu produlji s uobičajenih 15 na 30 dana zbog režima rada sudova tijekom ljeta.

Srbijansko tužiteljstvo za ratne zločine je u završnoj riječi za ubojstvo 16 civila zatražilo ukupno 51 godinu zatvora - za optuženog Dragana Mitrovića 15 godina, za optuženog Dragana Lončara 12 godina, za optuženog Mirka Opačića 13 godina te za optuženog Miroslava Milinkovića 11 godina zatvora.

Posmrtni ostaci 13 ubijenih civila nađeni su u travnju 2013. godine u masovnoj grobnici pored napuštene klaonice nedaleko od Sotina, a tužiteljstvo je do podataka o ovoj lokaciji došlo tijekom istražnog postupka. Suđenje je započelo 4. veljače ove godine, a obitelji i rodbina stradalih mještana Sotina rekli su tada za Hinu kako očekuju osuđujuće presude 'ali ne i pravdu koju čekaju već 24 godine' jer je od ukupno 67 nastradalih ili nestalih mještana njih 18 i dalje na popisu nestalih.

VUKOVARCI OGORČENI

Rodbina žrtava nakon današnje presude poručila je da je 'šokirana i apsolutno nezadovoljna', naglašavajući kako su očekivali 'barem minimum dostojanstva prema žrtvama'. Promatrači na suđenju ukazuju na to da je 'u posljednje dvije-tri godine promjenjena sudska praksa jer je prije bio dovoljno dokazati namjeru, a sada se traži da se za svakog pojedinačnog počinitelja dokaže svaka pojedinačna radnja' u počinjenju zločina te da je ishodu suđenja znatno pridonijela činjenica da je od zločina proteklo mnogo vremena, da neki svjedoci i sudionici ubojstava više nisu među živima te da nema mnogih materijalnih dokaza.
Nakon današnjeg izricanja presude za zločine u Sotinu promatrači su za Hinu kazali da se od Srbije u pregovorima o članstvu u Europskoj uniji 'decidirano traži da počne procesuirati srednju i višu razinu zapovjednika' u suđenjima za ratne zločine te da 'bez toga neće moći zatvoriti pregovaračko poglavlje 23' koje se odnosi na pravosuđe i ljudska prava.

Vukovarski dogradonačelnik Marijan Pavliček rekao je nakon izricanja presude u Beogradu za ubojstvo 16 civila u Sotinu krajem 1991. kako žalosti to što su prve presude došle 24 godine nakon počinjenog zločina, a još je bolnije to što su trojica osumnjičenih oslobođena. 'To je pljuska žrtvama i očito nema pravde za Vukovarce', izjavio je za Hinu Marijan Pavliček. Po njegovim riječima, takva presuda ne začuđuje jer predstavnici službene srbijanske politike blaženoga Alojzija Stepinca proglašavaju 'ustaškim vikarom', a sada svoje zločince hoće proglasiti nevinima. Presuda, istaknuo je Pavliček, ne pridonosi poboljšanju nacionalnih odnosa između većinskoga hrvatskog naroda i srpske nacionalne manjine.

Predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Danijel Rehak ocijenio je kako 'netko očito nije odradio svoj posao kad su samo dvojica optuženih i osuđena, a trojica oslobođena'. Izrazio je nezadovoljstvo presudom, dodajući kako vjeruje da ga osjećaju i svi stanovnici vukovarskoga prigradskog naselja Sotina. 'Nemoguće je da su za zločin počinjen krajem 1991. kriva samo dvojica, netko je zapovijedao, netko je odvodio i ubijao, netko je pokapao', rekao je Rehak, koji smatra da hrvatsko pravosuđe nije odradilo svoj dio posla. 'Neshvatljivo je i da se krivcima za zločin počinjen u Hrvatskoj sudi u Srbiji', rekao je Rehak te zaljučio da građani zato ni ne vjeruju institucijama hrvatske države jer netko uvijek odlučuje u naše ime.