SVJEDOČENJE U SLUČAJU ŠLOGAR

Hvaljeni policajci osramotili se u sudnici

07.10.2009 u 20:31

Bionic
Reading

Jesu li policajci koji su uhitili Mladena Šlogara, optuženog za ubojstvo Ivane Hodak, zaslužili pohvalu za 'predani rad na otkrivanju ubojice'? Svojim svjedočenjima na jučerašnjem ročištu uspjeli su zbuniti suca Turudića i navesti građane da se posrame policije koja bi ih trebala štititi

Nakon uhićenja Mladena Šlogara neki mediji raspisali su se o 'policijskim junacima, vrhunskim profilerima iz Zaprešića'. Tako je primjerice pisano da su policajci tijekom ophodnje uočili sumnjivu osobu kako žuri poljem noseći u ruci vrećicu: 'Nisu očekivali ništa spektakularno, ali unutarnji nerv ih je naveo da krenu za njim. Izgledao im je kao klošar, a sumnjiv je bio svojim držanjem čovjeka koji nešto skriva. Zaustavili su automobil i krenuli za njim, na što je on počeo trčati. Pozvali su pojačanje, no uspjeli su ga sami sustići prije no što je ono stiglo.'

Tada se novinarima očigledno prodavala holivudska verzija priče, nakon čega su policajci Srećko Martinić i Predrag Mihalinec dobili pohvale svoje postaje u Zaprešiću, ali i vrha policije.

Mate Laušić

Jučerašnjim svjedočenjem, dvojica policajaca, detektiv Damir Rendulić i posrednik Vlado Pošta uspjeli su različitim iskazima zbuniti suca Turudića, koji je zato u sjeniku radio rekonstrukciju uhićenja.

Podsjetimo, nakon njihovih iskaza zaključeno je da je Šlogar uhićen jer je 'siromašan, a ima toliko šteka Marlbora kod sebe', te da nitko nije zavirio u njegovu crvenu torbu. Ključni dokaz suđenja je pištolj koji je u vrećici slučajno iz sijena izvukao detektiv Rendulić. Vrećicu je otvorio tek u policiji, a da je to oružje kojim je ubijena Ivana Hodak, otkriveno je gotovo dva mjeseca kasnije.

Sve te činjenice navode javnost na sumnju da policajci iz Zaprešića zapravo i nisu takvi heroji kakvim ih se htjelo prikazati u trenutku kada je policija dobila novog ministra Tomislava Karamarka koji je bio pod pritiskom istrage ubojstva Ivane Hodak, ali i Ive Pukanića i Nike Franjića, te ubojstva 17-godišnje Nike Deković zbog kojeg danas njezini roditelji tuže policiju zbog lošeg postupanja.

POLICIJSKI PROPUSTI

Da policija ima problem u postupanju u ključnim situacijama, bilo je jasno i u slučaju krvave pljačke Fine kada su 2005. ubijena dvojica zaštitara, jer su zbog nedostatka dokaza na suđenju u travnju ove godine oslobođeni osumnjičeni pljačkaši koje je navodno predvodio Nenad Filipović, nedavno preminuli od predoziranja koktelom kokaina i lijekova. Policiji se spočitava da je navodno najprije uhitila osumnjičene pa tek onda tražila dokaze. Svjedoci su im se pokazali kao nepouzdani, a policija se pravdala da su neki odustali od svjedočenja, jer im se prijetilo.

Ministar Karamarko danas je na službenom putu na Kosovu pa nije mogao reći kakav su na njega dojam ostavili policajci na jučerašnjem svjedočenju, ali je tajnik Kabineta ministra Dubravko Novak za tportal.hr bespogovorno stao iza policajaca: 'Uvjeren sam da su policajci iz Zaprešića svoj dio posla odradili prema pravilima kriminalističke znanosti, profesionalno, pravovaljano i prema zakonu.'

Iako vjeruje da su dobro napravili svoj posao, 'ostavlja mogućnost da su na sudu dali različite iskaze'.

'ALJKAVOST NEĆE UGROZITI SUĐENJE'

'Niska razina suspektnosti dovela je do niza proceduralnih pogrešaka. Trebalo je pregledati sve predmete u prostoriji te ih specificirati tako da se sačuvaju mikrotragovi', rekao je Mate Laušić, stručnjak za sigurnost i bivši zapovjednik Vojne policije te glavni organizator tjelesne straže predsjednika Franje Tuđmana.

Tužba protiv policije

Obitelj 17-godišnje Nike Deković koja je na zagrebačkom Srebrnjaku ubijena istoga dana kada i Ivana Hodak tuži policiju jer ubojici, zaštitaru Andriji Jauku koji je počinio samoubojstvo, nisu oduzeli pištolj. Naime, Jauk je bio shizofreničar, zaljubljen u Niku, a pištolj je dobio na temelju starog liječničkog nalaza. Nikini roditelji će, osim policije, tužiti i državu. Policajcima tijekom 15 dana nije palo na pamet Jauka potražiti na njegovom radnom mjestu.

Policajci su nakon dojave Vlade Pošte da je nepoznata osoba u sjeniku pokušali identificirati osobu koju su na prvi pogled ocijenili kao skitnicu. 'Ni u primisli im nije bilo da se radi o počinitelju kaznenog djela, pa čak i kada su pronašli pištolj, tek je nakon vještačenja Šlogar osumnjičen. To nije ništa čudno, niti me iznenađuje', rekao je Laušić i zaključio da 'takvo postupanje nije dobro te da ruši vjerodostojnost dokaza'.

'Svaki policajac bi trebao pratiti ovo suđenje i kroz njega sebe preispitivati', upozorio je Laušić i objasnio da su policajci trebali postupati prema 'profesionalnim standardima koji uvijek moraju biti isti'. Policajci su se poveli predrasudom da je riječ o skitnici pa su možda previdjeli mnoštvo dokaza koji bi danas mogli biti ključni za slučaj. 'Ipak, Šlogar je nakon uhićenja priznao ubojstvo pa aljkavost i površnost ne bi trebali utjecati na suđenje', vjeruje Laušić. Na kraju je rekao da ipak podržava pohvalu za izniman doprinos zaprešićkih policajaca jer su 'bili uporni u nastojanju da uhite Šlogara, i da nije bilo takvog postupanja, možda bi danas ubojstvo Ivane Hodak i dalje bilo u totalnom mraku'.

S obzirom na potpuno različita svjedočenja sve trojice policajaca i posrednika Pošte, nije jasno jesu li uporni bili policajci ili Pošta, koji je policajce stalno zvao.

MULJAŽA OKO PIŠTOLJA?

Razlog u muljanju policajaca mogao bi se naći upravo u načinu na koji je pronađen dokaz na kojem se temelji cijeli slučaj – na pištolju Beretti. Šlogarov branitelj Antonio Zujić vjerojatno se i odlučio za strategiju obrane u kojoj se Šlogar nije htio izjasniti o krivnji jer, kako doznajemo od upućenih u kaznene postupke, sve miriše na to da su policajci pogriješili i bez naloga izuzeli pištolj. Naime, ako se dokaže da je ključni dokaz nezakonit, cijeli slučaj protiv Šlogara mogao bi pasti u vodu.