JAVNI PRIJEVOZ STAO NA 10 MINUTA

Vozačima splitskog Prometa dosta je nasilja

11.06.2015 u 13:44

Bionic
Reading

Zbog najnovijeg fizičkog napada na vozača splitskog gradskog prijevoznika Prometa u četvrtak točno u podne svi gradski autobusi u gradu stali su na deset minuta. Javni prijevoz bio je potpuno blokiran, no putnici mahom nisu prosvjedovali, već su davali podršku vozačima

'Želimo upozoriti javnost i pravosuđe na sve učestalije verbalne i fizičke napade. Od početka ove godine četiri naša člana su pretučena', tvrdi povjerenik Sindikata vozača i prometnih radnika Teo Bulić.

Posljednji napad dogodio se u utorak navečer, kada je vozač na liniji broj 12 na Marjanu gotovo pregazio vrlo neopreznu biciklisticu. Upozorio ju je da pripazi kako vozi, a već na idućoj stanici u autobus je ušao njezin mladić te je vozača brutalno pretukao.

'Želimo da se institucije pokrenu i da represivni aparat više ne bude blag prema počiniteljima. Napad na vozača trebao bi se izjednačiti s napadom na službenu osobu; u Njemačkoj se, recimo, takvo djelo tretira kao napad na sve putnike u autobusu', kaže sindikalist Bulić.

U autobusima splitskog javnog prijevoznika prije dvije godine zabilježen je samo jedan teški incident, prošle godine nastradalo je pet vozača, a samo od početka ove godine do danas četvorica njih.