AFERA 'KAMIONI' BLIŽI SE KRAJU

USKOK u tajnosti ispitao Rončevića i Bačića

07.10.2009 u 11:04

Bionic
Reading

Bivši ministar Berislav Rončević i njegov nekadašnji najbliži suradnik Ivo Bačić ispitani su u ponedjeljak u prostorijama USKOK-a u sklopu državno-odvjetničke istrage o nabavci vojnih kamiona Iveco. Rončević i Bačić su, naravno, ispitani kao osumnjičenici. Sve je realizirano u strogoj tajnosti. Rončević je, doduše, trebao biti ispitan još prošli mjesec, no zbog ozljede, noge sve je prolongirano

ZAGREB - Navedene informacije nitko nije mogao službeno potvrditi, no Novi list neslužbeno doznaje da su Ivo Bačić i BerislavRončević bili pozvani kako bi se očitovali o sumnjama u malverzacije tijekom nabavke kamiona. Naime, prema novom Zakonu o kaznenom postupku, istragu više ne provodi sud, već državni odvjetnik, a zasad se te odredbe pokusno primjenjuju samo na 'uskočke' predmete.

Ispitivanje dvojice osumnjičenih znači da je USKOK došao praktički na kraju istrage. Naime, novi ZKP omogućuje tužiteljima da osumnjičene koji nisu u pritvoru ispituju u najboljem trenutku – u pravilu na kraju istrage. To znači da bi USKOK u dogledno vrijeme trebao donijeti odluku hoće li obustaviti istragu zbog nedostatka dokaza ili podignuti optužnicu, a nakon cijele drame s kriminalističkom obradom i prijavom protiv ministra, potonja opcija prilično je izvjesna. Naravno, u Rončevićevu slučaju bit će potrebno ponovno tražiti od Sabora da ga liši zastupničkog imuniteta.

Podsjetimo, policija je ovoga ljeta USKOK-u prijavila Rončevića i Bačića zbog zlouporabe položaja i ovlasti počinjene tako što su nabavkom 39 vojnih kamiona iz 2004. oštetili proračun za barem 10 milijuna kuna. Najprije su raspisali natječaj za 76 vozila, koji je poništen, jer je toliko MAN-ovih kamiona koštalo 39 milijuna, a MORH nije imao potreban novac. Zato su, nakon poništenog javnog natječaja s tvrtkom Eurokamion izravnom pogodbom dogovorili nabavku 39 Ivecovih vozila za 34,5 milijuna kuna.

Sumnje u to da je s nabavom kamiona sve zakonito, još je 2005. iznio predsjednik Stjepan Mesić. Formiranje spisa uslijedilo je krajem 2007. nakon ponovljenih Mesićevih tvrdnji i novinskih članaka, a onda je ministar unutarnjih poslova već bio Berislav Rončević, pa je kriminalistička obrada intenzivirana tek nakon njegove smjene.

Interesantno je i to da se tijekom saborske rasprave o toj aferi otkrilo da je Državni ured za reviziju DORH-u zatajio cjelovito izvješće o poslovanju MORH-a za 2004. u kojoj se odvijala sporna nabava. Nakon prijave USKOK-u, Ivo Bačić smijenjen je s dužnosti državnog tajnika u MUP-u, a naknadno i s dužnosti člana uprave Hrvatskog centra za razminiranje. Berislav Rončević je u studenom prošle godine postao saborski zastupnik, kao zamjenik zastupnika Miroslava Škore