USKOK NIJE TRAŽIO PRITVOR

Bandić će potvrđivanje optužnice čekati na slobodi

03.06.2015 u 14:53

Bionic
Reading

Nakon što je USKOK podignuo dorađenu optužnicu protiv Milana Bandića u slučaju 'Štandovi', krenuo je i rok u kojem bi ta optužnica trebala biti potvrđena ili odbačena. USKOK, potvrdio nam je glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić, u optužnici nije tražio određivanje istražnog zatvora ili nekih drugih mjera

Nakon što je USKOK doradio optužnicu protiv Milana Bandića, daljnja procedura, objasnio nam je glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić, ista je kao što je bila i sredinom veljače kada su tužitelji prvi put podignuli optužnicu.

Stvar ide kod predsjednika optužnog vijeća koji onda provjerava je li sve formalno u redu i je li optužnica sastavljena u rokovima. Nakon toga optužnica se dostavlja optuženicima na odgovor', tumači Devčić.

Prema Zakonu o kaznenom postupku, okrivljenik ima pravo podnijeti pisani odgovor na optužnicu u roku od osam dana od primitka optužnice.

'Poslije toga ide rok od dva mjeseca kada se mora zakazati sjednica optužnog vijeća na kojoj će se odlučivati o tome hoće li se optužnica prihvatiti ili odbaciti', objašnjava Devčić.

Na toj sjednici, kaže Zakon o kaznenom postupku, državni odvjetnik ukratko iznosi rezultate istrage i dokaze na kojima je optužnica zasnovana i koji opravdavaju njezino podizanje. Okrivljenik i njegov branitelj mogu, kaže zakon, upozoriti na dokaze koji idu u korist okrivljenika, na moguće propuste u istrazi i na nezakonite dokaze.

Nakon toga optužno vijeće donosi odluku o osnovanosti optužnice.

Cijeli taj postupak Bandić će, kako sada stoje stvari, čekati na slboodi i dalje obavljati funkciju gradonačelnika.

'Svatko tko je okrivljen može završiti u istražnom zatvoru. Međutim, u ovoj optužnici nije stavljen prijedlog za odrađivanje istražnog zatvora ili nekih drugih mjera', kazao nam je Devčić.

Podsjetimo, USKOK je danas podigao dorađenu optužnicu protiv zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, njegova suradnika Ivice Lovrića i voditeljice Tržnica Zagreb Zdenke Palac koje tereti da su pogodovali udruzi U ime obitelji i priskrbili joj nezakonitu korist od najmanje 308 tisuća kuna.

Za zlouporabu položaja i ovlasti za što USKOK tereti troje osumnjičenika zakon predviđa kaznu od šest mjeseci do pet godina ili jedne do dvanaest godina ako je nedjelom pribavljena 'znatna imovinska korist'.

U Bandićevu odvjetničkom timu zasad nemaju komentara. Njegov odvjetnik Čedo Prodanović kazao nam je da optužnicu još nije dobio pa da ne može ništa reći o daljnjim koracima.

Sam Milan Bandić na vijest o dizanju optužnice malo se iznenadio. Naime u vrijeme kada je USKOK objavio optužnicu, Bandić je gostovao na Radiju Sljeme, gdje mu je priopćena vijest. Isprva je bio malo zbunjen, nije mu bilo jasno o čemu se radi, a nakon što mu je objašnjeno da je riječ o 'slučaju Štandovi', izjavio je: 'Pa kako je podignuta optužnica, pa ta optužnica traje?'

Nakon što mu je pojašnjeno da je u tijeku bila dodatna istraga koja je bila vraćena na doradu, rekao je da u vezi svega mirno spava.