PRKINO SVJEDOČENJE

'Zagorec nije mogao telefonom osigurati novac za naoružanje'

22.12.2008 u 16:54

Bionic
Reading

Direktor Privredne banke i bivši ministar financija Božo Prka kazao je da Zagorec nije mogao samo jednim telefonskim pozivom osigurati novac koji je koristio za nabavu naoružanja za Hrvatsku vojsku

"Nije bilo moguće da Zagorec ili tajnica telefonom nazovu i traže da se isplate sredstava", kazao je Prka, dodajući kako je ipak postojao sustav kontrole i revizija.

Govoreći o Zagorčevim ovlastima kazao je i da ne stoje tvrdnje o Zagorčevoj neograničenoj moći, rekavši da je čak i on u vrijeme obnašanja ministarske dužnosti bio moćniji od Zagorca.

Tvrdnju da je Zagorec imao otvoren pristup državnom novcu tijekom ovog suđenja iznijelo je više svjedoka, među kojima i bivša Zagorčeva tajnica Snježana Šiprak te šefica kabineta prvog ministra financija Terezija Barbarić.

Ipak, Prka je kazao da ne može isključiti mogućnost da su Zagorčevom suradniku Josipu Fereku u više navrata isplaćeni milijunski devizni iznosi u gotovini, što su ustvrdili navedene svjedokinje.

Bivši ministar i direktor Privredne banke kazao je da ne zna ništa o navodnoj krađi dragulja spremljenih u dvije pilotske torbe koje je, prema optužnici, Zagorec odnio iz sefa odlazeći s dužnosti 2000.

Priču o draguljima u Zagorčevom sefu, koje mu je trgovac oružjem navodno ostavio kao polog za novac za naoružanje, opovrgao je i njegov nasljednik na dužnosti pomoćnika ministra Dražen Jakopec.

Skriveni sef prvi je put vidio još 1999. kada je u MORH-u bio načelnik Ureda za planiranje razvoja. No, u njemu nije bilo dragulja, pilotskih torbi ili novca, kako su ranije kazali neki svjedoci, već samo papira. Dodao je da s obzirom na tri police u sefu pilotske torbe možda ne bi niti stale unutra.

Jakopec tvrdi da Zagorec nije ništa odnio tijekom primopredaje, no nije mu poznato je li išta iz ureda odnosio ranije.

Suđenje se nastavlja sutra kada se očekuju svjedočenja bivših dužnosnika obavještajne zajednice Miroslava Tuđmana i Markice Rebića te bivšeg direktora Privredne banke Martina Katičića.