PAD BROJA UBOJSTAVA

Hrvati sve više rješavaju svađe sudom, a manje pištoljima

14.05.2015 u 07:00

Bionic
Reading

Broj ubojstava u Hrvatskoj svake godine pada, a znači li čista statitistika da smo zato sigurnija zemlja, radi li se o manjem broju mafijaških obračuna, razmirica koje se rješavaju ubijanjem i znači li to da manje stradavaju građani kao kolateralne žrtve za tportal govore stručnjak za sigurnost i iskusni policajac Mate Laušić, te Ivan Urlić, poznati psihijatar kojki istražuje profile ubojica

Dok policija istražuje okolnosti ubojstva Vinka Žuljevića Klice u Sesvetama, svijet se bavi statistikama. One unatoč glasnom odjeku mafijaškog obračuna sa smrtnim ishodom kažu da je Hrvatska jedna od najbezopasnijih zemalja na svijetu.

Brazilski institut Igarape u izvještaju o broju ubojstava u cijelom svijetu navodi kako se u Hrvatskoj u 2013. dogodilo 41 ubojstvo, a godinu prije deset ubojstava više. Na svojim stranicama MUP je objavio podatak i za prošlu 2014. gdje je istaknuta brojka od 35 ubojstava.

Vatreno je u Hrvatskoj bilo 2000. kada je ubijena 101 osoba, što je za gotovo dvije trećine više nego prošle godine.

Hrvatskom kao sigurnijom zemljom nedavno se pohvalio i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, a što je uzrok tome, odnosno znači li to da smo zbog opadajućih brojki zaista sigurnija zemlja, za tportal pojašnjava stručnjak za sigurnost, Mate Laušić:

'Statistika je točan zbroj netočnih podataka. Naravno, razumijemo se. Dobro da je tako. Mi nismo opasna zemlja, a tome pridonosi miks različitih podataka. Društvo je tolerantnije u odnosu na proteklih nekoliko godina. Stvari se više rješavaju dijalogom a manje pištoljem. a policija bolje ustrojena i bolje radi svoj posao. Ipak, statistika može zavarati. Nisu sve kategorije ubojstava iste. I zadnje ubojstvo Klice u Sesvetama ima puno jači odjek od nekog drugog ubojstva. Mrtva glava je mrtva glava, ali statistika ne možepuno govoriti o sigurnosti jedne zemlje', rekao je Laušić.

Ubojice su oduvijek podloga za medicinska promatranja. Splitski psihijatar i sudski vještak Ivan Urlić kaže da je kriminalni ambijent u Hrvatskoj dosta uži nego nekoliko godina ranije.

'Rekao bi najprije da mi se čini da policija bolje obavlja svoj posao. S medicinske strane čini mi se da se nad osobama za koje vlada povećana sumnja od počinjenja kaznenih djela provodi kvalitetniji nadzor. Građani su više odvojeni izolirani od kriminalnih miljea, pa je i broj slučajnih žrtava u padu', kaže psihijatar Urlić.

Hrvatska se po nekim elemntima ubojstava razlikuje od ostatka svijeta gdje prevladavaju ubojstva vatrenim oružjem. Kod nas je na taj način u 2012. ubijeno 31 posto ljudi. Veći dio žrtava su muškarci. Iste, 2012. Od ukupnog broja žrtava, oko 65 posto su osobe muškog spola.