ZLOČIN NA KORANSKOM MOSTU

Vrhovni sud: Hrastov kriv za ubojstvo 13 srpskih vojnika

07.05.2015 u 10:23

Bionic
Reading

Donesena je konačna odluka u slučaju Hrastov - jednom od najduljih sudskih procesa u povijesti hrvatskog pravosuđa. Vrhovni sud odbio je žalbu tužiteljstva i obrane te Mihajlu Hrastovu potvrdio drugostupanjsku presudu prema kojoj je kažnjen na četiri godine zatvora za ratni zločin na Koranskom mostu 1991, kada je ubijeno 13 zarobljenih neprijateljskih vojnika, javlja HRT

Postupak protiv Hrastova jedan je od najduljih u povijesti hrvatskog pravosuđa, a traje već 23 godine. Županijski sud u Karlovcu tri ga je puta oslobodio, uz tvrdnju da je pucnjavi prethodio napad razoružanih neprijateljskih vojnika na Hrastovljeve suborce, čime su izgubili status zarobljenika. Vrhovni sud poništio je sve tri oslobađajuće presude.

Nakon poništavanja treće predmet nije vratio istom sudu na ponovno suđenje, nego je sam proveo drugostupanjski i trećestupanjski postupak te proglasio Hrastova krivim i osudio ga na sedam godina zatvora. No Ustavni sud je poništio presudu zbog proceduralnih razloga pa je u siječnju suđenje pred Vrhovnim sudom počelo iznova. U tom postupku Hrastov je osuđen na četiri godine zatvora.

Krešimir Vilajtović, odvjetnik Mihajla Hrastova, najavio je ustavnu tužbu na današnju odluku Vrhovnog suda, izvještava HRT. Ovaj slučaj nazvao je 'crnom rupom hrvatskog pravosuđa'.

'Uvjeren sam da gospodin Hrastov nije odgovoran za djelo za koje je osuđen... Sve činjenice utvrđene u ovom postupku, svi izvedeni dokazi, po stajalištu obrane, definitivno isključuju kaznenopravnu odgovornost gospodina Hrastova. Bio je napad na grad Karlovac. Ovo kazneno djelo nije se dogodilo u kućama, u podrumima, nego na prvoj crti bojišnice za vrijeme najžešćih napada na grad Karlovac. Dakle govorimo o 21. rujna 1991, kada se grad Karlovac žestoko borio da ne bude osvojen. A svi znamo što bi se onda dogodilo i cijeloj Hrvatskoj', rekao je Vilajtović.