'GUSTA, SMRDLJIVA MASA'

Misterij kod Karlovca: Netko sije bačve s opasnim otpadom

04.05.2015 u 17:05

Bionic
Reading

U prva četiri dana svibnja na devet mjesta u Karlovačkoj županiji u prirodi je pronađeno 45 bačava od 200 litara, najvjerojatnije s opasnim otpadom, te je inspektorica zaštite okoliša Dubravka Janeković naložila da ih ovlašteni uklone, doznaje Hina u ponedjeljak od župana Ivana Vučića

Karlovački gradonačelnik Damir Jelić rekao je nakon sastanka s predstavnicima mjesnih odbora i gradskih četvrti kako su se dogovorili da će svi obići teren i paziti na kamione i kombije koji se kreću kroz njihova mjesta. Očito netko ostavlja od četiri do osam bačava jer ih sve ne može prevesti odjedanput, rekao je Jelić, dodajući da stanje na terenu pojačano pazi i oko 500 članova 40-ak temeljnih ogranaka HDZ-a.

Da se vlasnik sam pobrinuo za sadržaj bačava, to bi ga, po Jelićevim informacijama, stajalo između 30 i 40 tisuća kuna, a ovako Karlovac ima štetu od stotinjak tisuća kuna i još će toliko do konačnog zbrinjavanja otpada zajedno potrošiti Karlovac, Ozalj, Duga Resa i Lasinja.


Jelić vjeruje da će policija brzo uhvatiti počinitelja, a tada će, kako je rekao, od njega tražiti naknadu štete. Djelatnici karlovačke Javne vatrogasne postrojbe uklonili su bačve iz okoliša i one čekaju na zbrinjavanje, rekao je gradonačelnik Jelić i pozvao građane da - ako naiđu na bačve - to prijave na broj 112. Također je upozorio da se bačvama nipošto ne prilazi, posebice ne djeca.

Po riječima župana Vučića, inspektorica zaštite okoliša nije dopustila da se sve bačve otvaraju, ali se na nekoliko bačava koje su bile otvorene odmah vidjelo da je u njima tekuća gusta i smrdljiva masa, a u jednoj su bile krpe uprljane opasnim otpadom.