BIVŠA SURADNICA

Barbarić potvrdila da je Zagorec u uredu čuvao dragulje

22.12.2008 u 15:06

Bionic
Reading

Terezija Barbarić, djelatnica Privredne banke i Ministarstva financija zadužena za isplatu gotovine kojom su Zagorec i suradnici nabavljali oružje za Hrvatsku vojsku, posvjedočila je da je Vladimir Zagorec u uredu čuvao dragulje

Svjedokinja, koja je 90-ih pod imenom Biljana Sučić radila kao šefica kabineta ministra financija, prisjetila se da joj je Zagorec jednom prilikom u svom uredu u Ministarstvu obrane pokazao zelene dragulje, najvjerojatnije smaragde, koje je čuvao u sefu.

'U sefu se vidjela torba, u kojoj je bila kutija s draguljima', kazala je Barbarić, dodajući da joj je Zagorec ispričao kako je drago kamenje dobio kao jamstvo za novac isplaćen trgovcu oružja. Zagorec joj je, kaže, dragulje pokazao sa smiješkom uz riječi da on može trgovati oružjem, iako je država pod embargom. Naime, oružje se uvozilo, među ostalim, na način da je na uvoznim deklaracijama teret bio upisan kao hrana ili poljoprivredni strojevi.

Svoj odnos sa Zagorcem svjedokinja je opisala kao dobru poslovnu suradnju, pa je kasnije honorarno radila i u tvrtki za nabavu naoružanja RH Alan. Sve transakcije išle su preko tadašnjeg ministra financija Joze Martinovića, od kojega su potrebnu količinu novca naručivali Zagorec ili njegova suradnica Snježana Šiprak. Novac za kupovinu oružja osiguravalo je više banaka, najviše je išlo preko Privredne banke, a u svemu je sudjelovala i Hrvatska narodna banka.

'Bilo je dovoljno da Zagorec nazove ministra i kaže: 'Ide isplata.' Novac bi ga potom čekao i sve bi dalje rješavali sa mnom', kazala je.

Novac iz trezora svjedokinja je potom predavala Zagorčevu suradniku Josipu Fereku, koji je u gotovini znao iznositi i po pet milijuna američkih dolara.
Dobra suradnja prekinuta je kada su u njezin ured došli Zagorec, Šiprak, šef vojne policije Mate Laušić i bivši direktor Privredne banke Martin Katičić i uzeli svu dokumentaciju vezanu za nabavu oružja. Osim iz njezine sobe, uzeli su, kaže, i dokumente iz zapečaćenog ureda pokojnog ministra Martinovića.

Bivša Zagorčeva suradnica Snježana Šiprak, koja je prva posvjedočila o krađi dragulja, ranije je na sudu kazala da je suradnja Terezije Barbarić sa Zagorcem prekinuta nakon što se ona udala za svog bivšeg supruga Dubravka Barbarića, Zagorčeva prijatelja u kojega je navodno izgubio povjerenje.

Postavljajući pitanja svjedokinji Barbarić optuženi Zagorec je u više navrata spomenuo navodnu Barbarićevu ucjenu dokumentacijom o nabavi oružja, no ona je sve tvrdnje odbacila kao neistinite. Porekla je i da se 2002. Zagorcu požalila kako bi njezin bivši suprug mogao nauditi Zagorčevu sinu Tomislavu, zbog čije je otmice kasnije osuđen Hrvoje Patrač

Ipak, potvrdila je da su se ona i bivši suprug u Veneciji jednom prilikom sastali s Hrvojem Petračem, no taj susret, tvrdi, nije imao nikakve veze sa Zagorcem ili njegovim poslovima.