VJEŠTAČENJE ČAHURA

Policajca u Sesvetama ubio netko od kolega?

02.10.2009 u 09:46

Bionic
Reading

Kazimir Dužnović, poznat i kao sesvetski krvnik, izjavio je na suđenju u Zagrebu da se osjeća krivim za ubojstvo policajca Ivana Grbavca prilikom pokušaja pljačke Raiffeisen banke u Sesvetama u svibnju ove godine. Suđenje je jutros bilo odgođeno da bi se na zahtjev obrane utvrdilo je li Dužnović raspravno sposoban, a nastavljeno je nakon što je sudski vještak potvrdio da jest

ZAGREB - No, već prvog dana suđenja na vidjelo su izašli kontroverzni podaci. Naime, prema zapisniku obdukcije mladi je policajac imao ulaznu ranu na na leđima, a izlaznu na glavi. Dužnovićev odvjetnik Krešimir Krsnik tvrdi da je Grbavac Dužnoviću bio sučelice te da nisu izuzeta sva zrna iz svih oružja jer je naknadno, pet dana poslije, jedan zaštitar predao dva zrna koja su nađena u banci, piše Jutarnji list.

Odvjetnik Krsnik tražio je da se provede vještačenje kako bi se ustanovilo na koji je način stradao policajac. Krsnik nije decidirano htio reći da je hitac ispalio netko od Grbavčevih kolega, ali je rekao da se u svakom slučaju ta činjenica mora razjasniti. Znakovito je da u spisu nema sudsko medicinskog nalaza.

Državni odvjetnik Ivan Plevko protivio se tom dokazu kao suvislom, ali o njemu sud nije odlučio danas, već će se to učiniti u nastavku suđenja koje je zakazano za 13. listopada.

Inače, na snimkama nadzornih kamera doista se u jednom trenutku vidi da je Ivan Grbavac sučelice okrenut prema Dužnoviću, da su odmah na vratima ulaza u pretprostor banke iza njega njegovi kolege policajci s oružjem, no sljedeća snimka iza toga pokazuje već pogođenog policajca Grbavca kako leži smrtno ranjen na podu poslovnice. Između ta dva isječka kamera je još jedan fragment snimke na kojoj je Ivan Grbavac također najvjerojatnije sučelice okrenut prema Dužnoviću jer se vidi samo on, ali se ne vidi i Kazimir Dužnović. Moguće je da je to snimjka jedne od kamera u psolovnici RBA banke.

Na početku suđenja Dužnovićev odvjetnik Krešimir Krsnik zatražio je od sudskog vijeća odgodu zbog nemogućnosti njegovog klijenta da prati suđenje, sudski je vještak ustvrdio kako Dužnović dovoljno uračunljiv.

Krsnik je u zahtjevu obrazložio kako je Dužnović u zatvoru pod lijekovima zbog teškog psihičkog stanja. Zbog tih lijekova, objasnio je odvjetnik, on nije bio u stanju s klijentom pripremiti adekvatnu obranu.

Dužnović se inače nekoliko puta i samoozlijedio kako bi bio prebačen u zatvorsku bolnicu.

'Kako se danas osjećate?', pitao je Vladimir Vinja, predsjednik sudskog Vijeća, Dužnovića.

'Mamurno', odgovorio je ubojica.

'Možete li pratiti što se događa u sudnici i razumijete li što vam govorim?', bilo je drugo Vinjino pitanje.

'Kako-tako', odvratio je Dužnović.

Vinja je nakon toga usvojio odvjetnikov zahtjev i prekinuo suđenje na pola sata tijekom kojih je sudski psihijatrijski vještak utvrdio da Dužnović može pratiti suđenje.